Franţa cere anchetarea crimelor de război din Siria

Data publicării:
mercenar
Luptătorilor sirieni li se oferă 5.000 de lire sterline pe lună pentru a lupta pe front pentru Rusia. FOTO: Captură Digi24

Preşedintele Franţei ar putea refuza o întâlnire cu Vladimir Putin, în timpul vizitei pe care acesta o va face la Paris săptămâna viitoare. Motivul: crimele de război pe care Rusia le-ar fi comis în Siria. Sunt crime pentru care cei vinovaţi vor trebui să dea socoteală în faţa Curţii Penale Internaţionale, susţin oficialii de la Paris.

Jean Marc Ayrault, ministrul francez de Externe: „Există evenimente ce reprezintă crime de război...”

Acuzaţiile oficialilor francezi vizează armata rusă şi regimul sirian, care ar fi responsabile de moartea a mii de civili.

Jean Marc Ayrault, ministrul francez de Externe: „Există legi internaţionale, există Curtea Penală Internaţională, Franţa se va adresa procurorului general al Curţii Penale Internaţionale, ca să vedem cum putem declanşa investigaţiile.”

De altfel, crimele de război de care sunt acuzaţi ruşii ar putea anula o întâlnire între Francois Hollande şi Vladimir Putin, ce ar trebui să aibă loc săptămâna viitoare. La rândul lor, şi americanii îi acuză pe ruşi pe crime de război în Siria. Unii analişti politici susţin, însă, că aceleaşi acuzaţii l-ar putea viza şi pe Barack Obama, care nu a reuşit să prevină atacurile chimice.

Nicolas Tenzer, preşedintele Centrului pentru Studii şi Cercetare a Deciziilor Politice, Franţa: „Cred că momentul de cotitură a fost anul 2013, când Obama a stabilit nişte linii roşii. Iar aceste linii roşii nu au fost niciodată respectate. Pentru că au fost comise crime împotriva umanităţii, odată cu bombardamentele chimice din Siria. Din 2013, Obama ar putea fi responsabil pentru moartea a sute de mii de oameni.”

Între timp, Rusia a anunţat că baza sa navală din oraşul sirian Tartus va deveni una permanentă. Este singurul punct de acces pe care Moscova îl deţine în Marea Mediterană, iar de acum înainte, soldaţii ruşi vor fi detaşaţi aici tot timpul.

Am pregătit toate documentele necessare, care sunt acum revizuite de alte agenţii guvernamentale. Prin urmare, documentele sunt aproape gata şi vor fi trimise curând spre ratificare", a declarat viceministrul rus al Apărării. Săptămâna trecută, Rusia a instalat la Tartus sisteme de apărare antiaeriană, semn că acţiunile sale în Siria nu vor înceta prea curând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri