Imigranții care au fugit din Grecia în Macedonia au fost trimiși înapoi

Data publicării:
IDOMENI EVADARE 6 - GettyImages-515590132-1

„Cam 4.000 de oameni au părăsit tabăra şi au încercat să traverseze râul. Au auzit un zvon că ar fi posibil să treacă graniţa în Macedonia. Au fost opriţi pe malul celălalt. Unii au rămas blocaţi între râu şi graniţa macedoneană, alţii au fost retrimişi în mijlocul nopţii înapoi în tabăra de la Idomeni. Toată noaptea le-am dat pături şi haine uscate, vă imaginaţi, cu hainele ude îngheţau de frig”, a declarat Caroline Anning, reprezentant Urgenţe umanitare "Salvaţi Copiii".

Disperaţi că sunt blocaţi la Idomeni, mii de refugiaţi au încercat să treacă în Macedonia printr-o zonă despre care au aflat că nu ar fi păzită. S-au înşelat şi au fost întorşi din drum. Voluntarii de la organizaţiile umanitare sunt îngroziţi de condiţiile pe care le-au găsit acolo.

Ceea ce văd acum în faţa ochilor la Idomeni este îngrozitor. Plouă torenţial, este o mare de noroi, o mulţime de mici corturi înghesuite în noroi şi copii ce se joacă printre ele, cu pelerine de ploaie pe ei, încercând să nu se ude. Condiţiile se înrăutăţesc pe zi ce trece. Oamenii sunt blocaţi aici de săptămâni după ce s-a închis graniţa”, a povestit Caroline Anning.

Autorităţile elene bănuiesc că plecarea grupului de refugiaţi a fost pusă la cale, dar nu au aflat de cine. Printre oameni au circulat fluturaşi în limba arabă, care stabileau locul şi ora de întâlnire.

Suntem în tabăra de la graniţă de 15 zile şi am văzut că soarta noastră este necunoscută, am decis cu toţii să plecăm din tabără şi să mărşăluim până la graniţă. Vrem să traversăm frontiera indiferent de ce se întâmplă”, a declarat un refugiat.

Am văzut moartea pe mare, am crezut că nu vom scăpa, puteam să murim cu toţii înecaţi. Am abandonat tot, nu ne-a mai rămas nimic, doar copiii, le-a murit şi tatăl. Apoi am venit aici, dar sute au murit. E mai bine să mori în război, măcar mori instant. Aici murim de câteva ori în fiecare zi”, spune Um Ahmad, refugiată din Alep, Siria.

Potrivit Associated Press, doar 19 refugiaţi au fost preluaţi de poliţiştii macedoneni şi duşi într-un centru de primire, iar alţi trei au fost transportaţi la un spital. Restul au fost trimişi înapoi în tabăra de la Idomeni.

Citiți și: 

GALERIE FOTO. „Evadare” suspectă a refugiaților din tabăra de la Idomeni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri