„În viaţa mea nu am simţit ceva aşa de rău!” Mărturiile mexicanilor după cutremurul de 8,1

Data publicării:
mexic noaptea

Un cutremur de 8,1 a zguduit din temelii Mexicul, iar undele de şoc s-au resimţit la 1.000 de kilometri distanţă. În unele locuri, pământul s-a mişcat mai bine de un minut. Deocamdată sunt anunţaţi şase morţi, dintre care doi copii. A fost emisă şi o alertă de tsunami în opt state din America Centrală. Unii experţi avertizează că s-ar putea forma valuri de trei metri înălţime care pot înainta kilometri întregi pe uscat.

Cutremurul a lovit la ora locală 23.49, 7.49 ora României. Mulţi oameni erau în casele lor, dar exista destulă animaţie şi pe străzi sau în localuri. Brusc alarmele au început să sune, în timp ce pământul şi clădirile s-au zgălţîit din ce în ce mai puternic.

„A fost groaznic, în viaţa mea nu am simţit ceva aşa de rău, mai întâi s-a simţit mai uşor, apoi casa a început să se zguduie din ce în ce mai tare, am fugit pe scări şi în timp ce coboram am simţit un şoc puternic, credeam că ne vom prăbuşi”, spune o femeie.

Statele Oaxaca şi Chiapas, de pe ţărmul Pacificului, aflate cel mai aproape de epicentrul sesismului, au fost cel mai afectate. Imaginile suprinse după seism arată sute de clădiri distruse aproape complet.

Într-un oraş din statul Oaxaca, din primărie nu a mai rămas decât o grămadă de moloz peste care flutură încă, ironie crudă a sorţii, drapelul mexican. Cutremurul a fost atât de puternic încât s-a resimţit însă la aproape 1.000 de kilometri depărtare, inclusiv în capitala Ciudad de Mexico, metropolă cu peste 20 de milioane de locuitori.

Încercaţi să vă păstraţi calmul. Dacă sunteţi aproape de o ieşire, plecaţi ordonat. Oamenii au început să plece şi de aici. Voi pleca şi eu pentru că deja seismul se resimte puternic. Vom continua transmisiunea de afară. Totul se mişcă în jurul nostru. Totul se mişcă în studio. Vom continua emisiunea. Este vorba despre un cutremur foarte puternic, chiar şi aici în Ciudad de Mexico. Am terminat de adus echipamentul. Suntem în faţa televiziunii. După cum vedeţi aproape toţi angajaţii au ieşit în stradă, aşa cum cere protocolul în caz de cutremur. Trebuie să se protejeze, să găsească un loc sigur. A fost un cutremur destul de puternic, cel puţin aşa l-am simţit noi, aici, în Ciudad de Mexico”, relata un prezentator de la un post de televiziune.

Și locuitorii din Ciudad de Mexico au ieșit pe străzi, în pijamale, iar alarmele au început să sune imediat după seism. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai multe cartiere.
„Nu am fost niciodată într-o zonă în care pământul să se miște atât de mult. Prima dată am râs, dar apoi luminile s-au stins și nu știam ce să fac. Aproape că am căzut peste balustradă”, a povestit Luis Carlos Briceno, un arhitect în vârstă de 31 de ani, care vizita orașul Ciudad de Mexico.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri