Incendiul incontrolabil din California a omorât cel puțin 74 de oameni. Peste 1.000 de persoane sunt dispărute

Data actualizării: Data publicării:
Multiple Wildfires Continue To Ravage Through California Wine Country
Foto: Guliver / GettyImages

Bilanțul incendiului din California se înrăutățește de la o zi la alta. Peste o mie de persoane sunt în continuare de negăsit. În plus, autoritățile au confirmat: 74 de oameni au murit din cauza flăcărilor. Pompierii luptă în continuare cu focul. Au reușit până acum să țină sub control 45% din perimetrul incendiului din Nord şi 80% în cazul celui din Sudul Californiei.

Echipele de căutare ajutate de câini caută printre resturile carbonizate. Au intensificat eforturile, pentru că oamenii cer veşti despre prieteni şi despre rudele dispărute. Majoritatea trupurilor găsite până acum provin din orăşelul Paradise, nimicit în urmă cu o săptămână de cel mai grav incendiu din istoria statului.

„Căutăm în locurile cu o mare probabilitate să găsim rămăşiţele oamenilor, cum ar fi băile, dormitoarele. Mergem acolo, desfacem ce putem, căutăm rămăşiţele”, spune Michael Fanoni - Garda Naţională din California.

„Echipa s-a împrăştiat şi a acoperit zona. Încercăm să identificăm persoanele dispărute. Vizăm zonele care par să necesite o cercetare mai detaliată”, afirmă Christopher Angle, Garda Naţională din California.

Supravieţuitorii s-au adăpostit pe unde au putut. În parcarea unui supermarket a apărut o adevărată tabără de refugiaţi.

„Am pierdut tot. Am haine. Lumea este cumsecade şi ne ajută mult. Toată lumea face tot ce poate, dar e de necrezut. Am auzit că mulţi din cei din zona mea nu au scăpat, unii au murit chiar în faţa mea. Te simţi neajutorat când nu-i poţi ajuta pe oamenii care mor în faţa ta”, mărturisește un bărbat.

Cele două incendii care fac ravagii în nordul şi sudul Californiei au distrsu împreună o suprafaţă de aproape 100.000 de hectare. Dar efectele depăşesc cu mult zonele devastate.

Locuitorii din nordul statului respiră cel mai toxic aer din lume zilele acestea, din cauza fumului provenit de la incendiu. Aerul nu conţine doar mult carbon, ci şi solvenţi, plastic şi alte chimicale, iar particulele sunt suficient de fine pentru a pătrunde în organism. În zona Golfului San Francisco, la peste 200 de kilometri depărtare de focar, s-a depăşit cu mult nivelul de poluare de la care oamenii ar trebui să evite să iasă afară.

Numărul celor care au ajuns la spital cu afecţiuni respiratorii a crescut semnificativ. Şcolile au fost închise, unele universităţi şi-au suspendat cursurile şi evenimentele în aer liber au fost amânate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri