Macron, despre propunerea lui Trump la NATO: Nu sunt sigur că este o măsură bună

Data publicării:
macron

Entuziasmul liderului american pentru creşterea şi chiar dublarea chelutuielilor militare ale NATO este temperat de aliaţii europeni. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat că Parisul se va conforma foii de parcurs stabilite încă din 2014, adică 2 la sută din buget. Cât despre cei 4% anunţaţi cu emfază de Donald Trump, Emmanuel Macron se îndoieşte că aceasta este cea mai bună cale de urmat pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Fiecare dintre ţările membre decide singură aceste cheltuieli, din privinţa propriei securităţi şi, înainte de toate, din motive naţionale. Ieri a fost publicat un comunicat foarte detaliat, vă invit să-l consultaţi, conţine angajamentele luate de toate statele membre.

Acest comunicat este foarte clar, reafirmă angajamentul pentru cei 2%, până în 2024. Asta e tot. În ceea ce priveşte numerele, există deja un angajament clar, dar nu putem trece brusc de la 2% la 4% şi nici nu sunt sigur că este o măsură bună.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că angajamentul Statelor Unite în NATO „rămâne foarte puternic”, în pofida unor dezvăluiri potrivit cărora el a ameninţat cu o retragere a Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică din cauza unor dispute pe tema cheltuielilor militare.

Liderul de la Casa Albă a precizat că în momentul de faţă este „foarte, foarte mulţumit” pentru că toţi aliaţii au promis să-şi majoreze „substanţial” bugetul apărării la niveluri „nemaiîntâlnite”, iar în final obiectivul va fi „chiar ceva mai ridicat” decât cel de 2% din PIB evocat până acum. „După atingerea obiectivului de 2%, vom începe să discutăm despre creşterea acestui prag”, a menţionat el, indicând că „4% este cifra potrivită”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri