O româncă, printre laureații din acest an ai premiilor Ig Nobel

Data actualizării: Data publicării:
gabriela alina sauciuc

O româncă este printre laureaţii din acest an ai premiilor Ig Nobel, care celebrează cele mai trăsnite cercetări ştiinţifice. Gabriela-Alina Sauciuc, cercetătoare la o renumită universitate din Suedia, a castigat la categoria antropologie. Ea a descoperit că cimpanzeii de la zoo imită vizitatorii la fel de des pe cât vizitatorii imită cimpanzeii. Premiul pentru medicină a fost acordat unei cercetări despre impactul unei călătorii cu un montaigne rousse asupra eliminării unei pietre la rinichi.

Gala Ig Nobel a fost organizată într-un amfiteatru al Universităţii Harvard. Pentru început, publicul a aruncat avioane de hârtie asupra unei ţinte umane de pe scenă.

„Bun venit la cea de-a 28-a gală anuală Ig Nobel!”

Apoi toţi laureaţii au urcat pe scenă ca să-şi primească premiile pe rând.

„Premiul pentru antropologie. Câştigătorii sunt din Suedia, România, Danemarca, Olanda, Germania, Marea Britanie, Indonezia şi Italia”, au anunțat organizatorii.

„Motivul pentru care ne aflăm aici este un studiu despre interacţiunile spontane dintre cimpanzei şi oameni, la o grădină zoo din Suedia. Scopul nostru era să vedem dacă cele două specii de primate îşi imită reciproc maimuţărelile. Aşa a fost. Cel mai important, am observat că maimuţăreala a dus la prelungirea interacţiunilor interspecii”, a declarat laureata din România, Gabriela Sauciuc.

Premiul Ig Nobel pentru medicină a ajuns la doi americani, care au folosit călătoriile cu un montagne russe ca mijloc de accelerare a eliminării unei pietre la rinichi. Trofeul pentru economie a fost luat de o echipă internaţională care a investigat cât de eficient este ca angajaţii să folosească păpuşi voodoo ca să se răzbune pe şefii abuzivi.
Premiile Ig Nobel sunt creaţia editorului şi fondatorului revistei „Analele Cercetărilor Improbabile” şi sunt menite să scoată în evidenţă studii care încurajează oamenii să gândească în moduri neobişnuite.

Întreaga ceremonie o puteți urmări aici:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O altă echipă de cercetători alcătuită din John Barry, Bruce Blank şi Michel Boileau a câştigat premiul pentru medicină reproductivă prin studiul lor care a analizat legătura dintre erecţie şi timbre. „Ne-am gândit să răspundem la întrebarea What's up Doc?”, a declarat unul dintre laureaţi la primirea premiului.

La acceptarea trofeului Ig Nobel pentru pace, pentru studiul său privind proferarea de strigăte şi injurii în timpul conducerii unui vehicul, cercetătorul Francisco Alonso a declarat că este important să se pună capăt acestui flagel - al furiei manifestate la volan. „Să ne amintim că oamenii folosesc maşinile şi pentru a-şi exprima dragostea, ceea ce este mult mai bine decât să le folosim ca mijloace pentru a semăna moartea”, a subliniat el.

În fiecare an, zece premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităţilor care au obţinut rezultate trăsnite în diverse domenii - de la fizică, la economie, anatomie, medicină sau chiar pace. De multe ori aceste descoperiri sunt inutile, incredibile, sau bizare şi stârnesc râsul. Laureaţii primesc o diplomă scrisă de mână şi un cec de 10 trilioane de dolari zimbabweeni (1 dolar american echivalează cu 35.000.000.000.000.000 de dolari locali) emis în vremea când această ţară era afectată de hiperinflaţie.

Premiile Ig Nobel sunt decernate în fiecare an cu o lună înainte de acordarea adevăratelor Premii Nobel. Ig Nobel Prize sunt creaţia editorului şi fondatorului revistei Annals of Improbable Research şi sunt menite să celebreze neobişnuitul, să onoreze imaginaţia şi să încurajeze oamenii să gândească în mod neobişnuit, scrie Agerpres.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri