Ofensiva Turciei în Siria. Confruntat cu critici tot mai dure din Occident, Erdogan ripostează: „Nu ne vom opri!”

Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciiei
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciiei

Invazia Turciei în Siria, denumită operațiunea „Izvorul păcii”, provoacă tensiuni între Ankara şi Washington. O unitate a trupelor speciale americane a ajuns sub tirul bombardamentelor turce, dar din fericire, nimeni nu a fost rănit. Potrivit mai multor surse, americanii au fost foarte aproape să riposteze la atac, despre care sunt convinși că i-a vizat. Asta în timp ce turcii susţin că au tras, de fapt, asupra miliţiilor kurde.

Ras al-Ain, un oraș strategic aproape de a fi cucerit

Între timp, trupele Ankarei continuă să înainteze pe teritoriul sirian şi sunt foarte aproape de a cuceri un oraş strategic din nord-estul ţării. Peste o sută de kurzi au murit în cele patru zile de confruntări, în timp ce pierderile de partea turcă se ridică la 22 de oameni, soldaţi şi civili deopotrivă.

Ajutaţi de lovituri de artilerie şi raiduri aeriene, militarii turci şi rebelii sirieni fideli Ankarei au atacat oraşul Ras al-Ain. Şi deşi a fost lansat din trei direcţii, asaltul a întâmpinat o rezistenţă puternică, în special din partea lunetiştilor kurzi. Atacatorii au ajuns, însă, la periferie şi sunt convinşi că vor reuşi să înfrângă rezistenţa kurzilor.

Situat în apropierea frontierei turce, Ras al-Ain e un obiectiv-cheie în ofensiva lansată de Ankara împotriva Unităţilor de Apărare a Poporului. Adică tocmai acele miliţii kurde care i-au ajutat pe occidentali să înfrângă gruparea Stat Islamic.

Pe de altă parte, există și miliții pro-turce.

Critici tot mai multe și un susținător. Încăpățânarea lui Erdogan

Acum, odată cu atacul Turciei, există temeri că rezistența contra jihadiştilor va slăbi, iar aceştia îşi vor recăpăta din putere. Lucru care contează prea puţin pentru autorităţile turce.

„Nu ne vom opri din această acţiune pe care am declanşat-o împotriva Unităţilor de Apărare a Poporului, pe care nu le sprijină nici guvernul sirian. Nu ne vom opri indiferent de ce zice oricine!”, a declarat sus și tare președintele Turciei, Recep Erdogan.

Recep Erdogan este criticat tot mai puternic pentru intervenţia din Siria. Pe de-o parte, statele europene în frunte cu Franţa cer oprirea ofensivei. Pe de alta, Statele Unite, care le-au lăsat cale liberă turcilor prin retragerea din zona respectivă, ameninţă acum cu sancţiuni economice.

„Dacă Turcia face ceea ce nu ar trebui să facă, îi vom impune sancţiuni pe care puţini ţări le-au văzut până acum”, a avertizat președintele Donald Trump.

În tot această mare de critici, Erdogan are și susținători externi. Pakistanul a devenit una dintre rarele ţări care şi-au exprimat sprijinul faţă de Turcia pentru ofensiva acestei ţări împotriva forţelor kurde din Siria, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat la Islamabad luna aceasta, scrie Agerpres.

Premierul pakistanez Imran Khan l-a sunat vineri pe Erdogan pentru a-i transmite că „Pakistanul înţelege pe deplin îngrijorările Turciei privind terorismul" şi l-a asigurat de „sprijinul total şi de solidaritatea sa”, potrivit administraţiei prezidenţiale pakistaneze. „Ne rugăm pentru ca eforturile Turciei de a promova securitatea, stabilitatea regională şi o soluţionare paşnică a situaţiei din Siria să fie încununate de succes”, i-a spus Khan lui Erdogan.

Donald Trump și Iranul se vor mediatori

Donald Trump a anunţat că ar vrea să medieze o înțelegere între kurzi și turci, lucru pe care şi-l doreşte şi Iranul, unul dintre jucătorii principali din regiune şi aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Între timp, Franța s-a alăturat Germaniei și Olandei și a anunţat sâmbătă că a suspendat toate vânzările de arme către Turcia. Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană ar urma să-și coordoneze pozițiile, luni, în cadrul unei reuniuni care va avea loc în Luxemburg.

La rândul său, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Turcia să dea dovadă de reţinere în ofensiva militară lansată în nordul şi nord-estul Siriei.

Citiți și: Francois Hollande cere suspendarea Turciei din NATO din cauza ofensivei militare din Siria

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Recep Erdogan, care-i consideră terorişti pe membrii Unităţilor de Apărare a Poporului, susţine că vrea să elimine ameninţările la adresa ţării sale. Îşi doreşte o zonă de siguranţă de 32 de kilometri în nordul Siriei, unde ar urma să aducă milioanele de refugiați aflaţi acum pe teritoriul turc.

Citiți și: Ofensiva Turciei în Siria. Forțele kurde îi cer Washingtonului să-și asume „responsabilitatea morală”

Vladimir Putin cere retragerea din Siria a tuturor forţelor militare străine neautorizate

Recep Erdogan amenință Uniunea Europeană : „Vom deschide porţile şi vom trimite milioane de refugiaţi sirieni către voi”

Războiul lui Erdogan împotriva kurzilor: Ocupaţie militară vândută drept luptă antiterorism

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri