Operaţiune de amploare contra produselor contrafăcute, în 57 de țări

Data publicării:
mancare contrafacuta

În operaţiunea care a durat patru luni au fost implicate poliţia, autorităţile vamale, organismele pentru control alimentar şi parteneri din sectorul privat ai Interpol şi Europol din 57 de ţări. Au fost făcute controale în magazine, pieţe, aeroporturi, porturi şi platforme industriale. Totul pentru identificarea şi distrugerea reţelelor de crimă organizată aflate în spatele traficului cu alimente contrafăcute. Iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.

În România, Italia, Lituania şi Ungaria, poliţiştii şi autorităţile vamale au descoperit dulciuri şi vin spumant fără alcool pentru copii contrafăcute, care ar fi urmat să fie exportate în vestul Africii.

Tot în Ungaria, într-un abator ilegal, au fost găsite două tone de carne de raţă. Ar fi trebuit să ajungă în Occident drept "foie gras".

„Este foarte important ca firmele alimentare să îşi documenteze exact activitatea, pentru că astfel pot fi retrase rapid din magazine alimentele contrafăcute şi se poate reduce numărul oamenilor expuşi la îmbolnăvire”, spune Lajos Bognar, subsecretar de stat în ministerul Agriculturii din Ungaria.

„Alimentele şi băuturile contrafăcute sunt periculoase şi pun în pericol sănătatea şi siguranţa oamenilor din întreaga lume, care cumpără aceste produse fără să bănuiască nimic”, declară Michael Ellis, director Departamentul de luptă contra produselor ilicite din cadrul Interpol.

În Grecia, poliţiştii au descoperit trei fabrici ilegale unde se falsifica alcool. Au fost confiscate echipamente, etichete, capace, sticle goale şi 7.400 de recipiente cu tărie contrafăcută. Şi în Marea Britanie autorităţile au depistat aproape 10.000 de litri de vin, votcă şi whisky falsificate.

În mai multe rânduri, în urma controalelor făcute în aeroporturi au fost descoperite persoane care transportau produse ilicite.

Pe aeroportul Zaventem, autorităţile au confiscat mai multe kilograme de carne de maimuţă, iar în Franţa grănicerii au confiscat 11 kilograme de lăcuste şi 20 de kilograme de omizi.

În Italia, poliţiştii au descoperit 85 de tone de măsline vopsite cu sulfat de cupru pentru acentuarea culorii.

„Creşterea preţurilor alimentelor şi natura globală a lanţului alimentar oferă ocazia criminalilor să vândă produse contrafăcute şi sub standarde într-o industrie criminală de miliarde de euro care pune în pericol sănătatea consumatorilor”, declară Chris Vansteenkiste, oficial Europol.

În Thailanda, autorităţile au confiscat şi distrus 30 de tone de carne de vită şi bivol improprie pentru consum, care ar fi urmat să ajungă în marile magazine. Iar în Australia au fost descoperite 450 de kilograme de miere contrafăcută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri