#PanamaPapers | Cenzură totală în China

Data publicării:
yuan bani chinezi bani china GettyImages-53279555
Sursa foto: Getty Images

De asemenea, banii preşedintelui din Ucraina vor fi analizaţi de Fisc, alte şapte ţări deschid anchete.

Peste zece mii de oameni au ieşit în stradă în Islanda, ca să ceară demisia premierului, unul dintre cei 72 de lideri politici din toată lumea implicaţi în scandalul Dosarelor Panama. Potrivit presei islandeze, peste 23.000 de oameni au semnat o petiţie în acest sens, în condiţiile în care populaţia ţării e de 330.000 de persoane.

„Protestez, pur şi simplu, faţă de corupţia guvernului. Prim-ministrul şi-a ascuns banii în Tortola şi a minţit în privinţa acestui lucru. Ministrul de Finanţe a minţit şi el în privinţa participării în schema companiilor ascunse, iar toată lumea s-a săturat de acest lucru”, a declarat un protestatar.

Premierul spune că nu va demisiona pentru că nu a făcut nimic ilegal, însă opoziţia de stânga a depus deja o moţiune de cenzură.

În timp ce în Europa oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima indignarea faţă de ingineriile financiare ale liderilor politici, în China este o tăcere totală în privinţa dosarelor Panama.

Dintre cei şapte numiţi în scandalul Panama, trei nume sunt mai sonore. Preşedintele Xi Jinping şi alţi doi lideri importanţi, Zhang Gaoli şi Liu Yunshan. Toţi trei au cumnaţi care apar înregistraţi ca directori sau acţionari în companii off-shore.

Potrivit BBC, legea nu interzice locuitorilor Chinei să investească în străinătate, dar ei nu au voie să profite de funcţiile politice importante ale rudelor. Mai ales că anul trecut autorităţile au anunţat că aproape 300.000 de membri de partid au fost anchetaţi sau judecaţi pentru corupţie.

Până acum, guvernul (n.red. - chinez) face tot posibilul pentru a controla ştirile din interiorul Chinei. Când scriu "Dosarul Panama" pe unul dintre cele mai populare motoare de căutare din China, iată care este rezultatul: un mesaj îmi spune că rezultatul încalcă legile chineze”, a declarat o jurnalistă de la BBC, Celia Hatton.

Compania Mossack Fonseca neagă orice implicare în acţiuni ilegale, însă Franţa, Austria, Olanda, Suedia şi Australia au anunţat că deschid anchete pentru a vedea dacă este vorba despre evaziune fiscală. Casa Albă a salutat dezvăluirile drept un pas înainte spre mai multă transparenţă, iar Moscova a reacţionat prin a acuza Statele Unite că au organizat intenţionat aceste informaţii apărute în presă.

Citiți și: 
Dosarele Panama | Explicațiile lui Frank Timiș
#PanamaPapers | Directorul RISE Project: Sunt implicați oameni de afaceri importanți din România, care au un impact mare în economie  
PANAMA PAPERS, pe înțelesul unui copil de cinci ani
9.000 de firme româneşti sunt controlate din paradisuri fiscale
PANAMA PAPERS | Conexiunile offshore ale lui Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, cu Dinu Patriciu
#PanamaPapers| Schema prin care se ascund banii
Panama Papers | Afacerile controlate de miliardarul israelian Beni Steinmetz în România
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri