#PanamaPapers. Cum a acționat firma de avocatură Mossack Fonseca

Data publicării:
mossack fonseca

În centrul întregului scandal denumit de presă „Panama Papers” se află firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama.

Deschisă în 1977 de Jürgen Mossack şi Ramón Fonseca, firma este al patrulea cel mai mare furnizor de servicii offshore din lume.

Mossack Fonseca este o firmă de avocatură ale cărei servicii includ înfiinţarea de companii - în jurisdicţii offshore precum Insulele Virgine, Cipru sau Elveţia - şi administrarea lor pentru o taxă anuală. Aflată în Panama, firma are o reţea globală de 600 de angajaţi care lucrează în 42 de ţări şi francize care acţionează independent în toată lumea. Compania a reprezentat peste 300.000 de firme, peste jumătate dintre ele înregistrate în paradisuri fiscale.

În ceea ce priveşte scurgerea de informaţii, aceasta este una dintre cele mai mari din istorie, depăşind ca dimensiuni cazul WikiLeaks din 2013. Vorbim despre 11,5 milioane de documente şi 2,6 terabiţi de informaţii obţinute din baza de date internă a firmei Mossack Fonseca.

Cele 11,5 milioane de documente confidenţiale ale companiei din perioada 1977-2015, scurse către presă de o sursă misterioasă, arată că aceasta a înfiinţat 214.000 de companii offshore implicate în operaţiuni financiare din peste 200 de ţări şi teritorii din toată lumea. Totul, pentru a-i ajuta pe mai marii lumii să-şi ascundă averile, iar în unele cazuri chiar să spele bani.

Scandalul a fost dezvăluit printr-o uriaşă anchetă jurnalistică desfăşurată timp de un an în cel mai mare secret. Peste 100 de instituţii de presă din toată lumea au primit şi analizat 11,5 milioane de documente. În baza de date a firmei Mossack Fonseca apar şi numele mai multor afacerişti români. Printre aceştia, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu şi Vasile Frank Timiș.

Firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama a catalogat publicarea acestor documente confidenţiale drept o infracţiune şi un atac împotriva statului Panama. Guvernul acestei ţări a dat asigurări că va coopera cu justiţia, în cazul deschiderii unei proceduri judiciare. Modul în care au fost făcute publice documentele nu este clar deocamdată. Ele au fost obţinute de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, iar Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie le-a împărţit publicaţiilor membre.

„În Panama poţi obţine o fundaţie, un trust sau o companie, iar aceste structuri complicate şi uşor bizare pot fi folosite pentru a ascunde şi deghiza faptul că deţii şi controlezi anumite bunuri”, explică Robert Palmer, expert anticorupție.

Printre clienţii firmei Mossack Fonseca figurează, direct sau indirect, cel puţin 72 de foşti şi actuali lideri din ultimii 40 de ani. Este vorba de foştii dictatori ai Libiei şi Egiptului, Muammar Gaddafi şi Hosni Mubarak, preşedintele sirian Bashar Al-Assad, dar şi regele Salman al Arabiei Saudite şi Mohammed al VI-lea al Marocului. Un apropiat al lui Vladimir Putin, violoncelistul Serghei Roldughin, ar fi beneficiat de plăţi de două miliarde de dolari cu ajutorul a şapte companii offshore şi două mari bănci ruseşti. Soţia actualului premier al Islandei avea o firmă offshore care deţinea acţiuni la una dintre băncile salvate de stat de la faliment la declanşarea crizei financiare. Întrebat cum comentează, premierul a pus capăt abrupt unui interviu.

„Faceţi să pară suspect ceva ce nu este suspect. Ce încercaţi să inventaţi? E complet inacceptabil”, a declarat Sigmundur David Gunnlaugsson, premierul Islandei.

Numele preşedintelui chinez Xi Jinping şi al celui ucrainean Petro Poroşenko, dar şi tatăl premierului britanic David Cameron apar în documente ca beneficiari ai serviciilor Mossack Fonseca. La fel şi personalităţi din lumea sportului precum Michel Platini şi Lionel Messi, anchetat deja în Spania pentru evaziune fiscală. Toţi şi-au înfiinţat firme-paravan cu ajutorul avocaţilor panamezi.

„Firmele-paravan sunt esenţiale dacă vrei să te ascunzi, dacă vrei să nu ştii cine e în spate. Cei din Panama sunt drăguţi şi le înfiinţează fără să pună întrebări”, spune un expert.

Compania are însă alt punct de vedere.

„Noi, avocaţii, creăm societăţi, le construim aşa cum o fabrică de maşini face maşini, şi le vindem. Noi nu suntem responsabili de ceea ce face acea societate. Este ca şi cum o fabrică de maşini ar fi acuzată pentru un accident sau pentru faptul că maşina a fost folosită pentru un furt”, a declarat Fonseca Mora, reprezentant al firmei Mossack Fonseca.

Astfel se dezvinovăţea compania în urmă cu trei săptămâni, când era menţionată în scandalul de corupţie din Brazilia în care este implicat fostul preşedinte Ignacio Lula da Silva.  

Citiți și: 

Documentele panameze. Rețeta prin care bogații lumii își ascund averile
PanamaPapers. Filiera românească

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri