PanamaPapers, varianta americană

Data publicării:
sua bani paradis fiscal

La prima vedere, oraşul Wilmington din Delaware este unul absolut obişnuit. Doar la prima vedere, însă, fiindcă Wilmington adăposteşte, alături de Panama şi Insulele Cayman, unul dintre cele mai mari paradisuri fiscale din lume. Sutele de mii companiile americane şi-au deschis firme-paravan la o adresă din localitate. Nu lipsesc dintre ele Google, Coca Cola, Apple, Ford sau General Electric.

„În Statele Unite poţi să-ţi înregistrezi compania în statul Delaware, care are taxe foarte mici pentru companii. Este foarte uşor să înregistrezi o companie acolo, poţi să o faci într-o zi dacă vrei”, a explicat Lawson R. Bader, preşedinte Donors Trust.

Nu este nimic ilegal în deschiderea unei fime în Delaware. Apare problema moralităţii, însă, în momentul în care companiile fac asta ca să plătească taxe mai mici decât cele din statul în care îşi au sediul central.

Nu este vorba doar de evitarea taxelor şi o mică "buzunăreală" ici-colo, vorbim despre corupţie masivă, despre bani sifonaţi din bugetele educaţiei, din proiecte de infrastructură. Acest lucru are un impact direct asupra vieţii oamenilor”, crede Maggie Murphy, reprezentant Transparency International.

Acum, suspiciunea planează şi asupra soţilor Bill şi Hillary Clinton, pe numele cărora au fost deschise în Delaware cel puţin cinci companii-paravan. Una dintre ele gestionează banii încasaţi de actualul candidat democrat pentru Casa Albă din publicarea unor cărţi: 5,5 milioane de dolari, potrivit calculelor jurnaliştilor americani.

„Am spus adesea că cel mai bun mod de a pune capăt acestui comportament iresponsabil este o reformă a taxelor, care închide breşele ce provoacă pierderi şi simplifică codul fiscal pentru toată lumea”, spunea la câteva zile după apariţia dezvăluirilor PanamaPapers, preşedimtele SUA, Barck Obama.

Estimările jurnaliştilor spun că, în ultimii zece ani, cei care şi-au deschis firme-paravan în statul american au economisit aproape 10 miliarde de dolari plătind taxe mai mici.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri