Panică în Mexic, după un cutremur puternic

Data actualizării: Data publicării:
cutremur mexic

Un cutremur de magnitudine 7,2 a lovit în această dimineaţă Mexicul, provocând mai degrabă panică și unele pagube materiale.

ACTUALIZARE 9:00 Aproximativ 1 milion de case au rămas fără curent electric în urma cutremurului care a avut loc vineri seară în sud-vestul Mexicului, iar un elicopter militar aflat în recunoaştere, în care se aflau şi ministrul mexican de interne şi guvernatorul statului Oaxaca, s-a prăbuşit, ducând la moartea a cel puţin doi oameni, relatează News.ro.

Cel puţin 50 de imobile au suferit stricăciuni în statul Oaxaca, încă afectat, împreună cu Ciudad de Mexico, de cutremurele care au avut loc în luna septembrie a anului trecut, scrie Reuters.

Cel puţin două persoane au murit după ce elicopterul militar în care se aflau ministrul mexican de interne, Alfonso Navarrete, şi guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze. Oficialii au supravieţuit. Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat pe Twitter că oficialii au scăpat nevătămaţi, dar câteva persoane şi-au pierdut viaţa şi altele au fost rănite în urma accidentului.

Potrivit ultimelor date, cutremurul a fost urmat de 225 de replici, cauzând panică în rândul locuitorilor Mexicului.

În Ciudad de Mexico, alarma de seism a sunat cu 72 de secunde înainte de producerea cutremurului, a anunţat primarul Miguel Angel Mancera.


Epicentrul a fost pe coasta oceanului Pacific, iar martorii au spus că pământul s-a mişcat aproximativ un minut. Adâncimea la care s-a produs seismul a fost relativ mică, la circa 24 de kilometri de suprafața pământului. Cu toate acestea, nu a fost cazul declanșării unei alarme de tsunami.

Cutremurul s-a simțit şi în capitala Ciudad de Mexico, aflată la circa 600 de kilometri depărtare. Toată activitatatea în această metropolă cu peste 20 de milioane de locuitori s-a oprit brusc.  Era ora locală 17:39 (vineri - n.r.). Maşinile aflate în trafic au stat pe loc, iar străzile s-au umplut de zeci de mii de oameni care au părăsit speriaţi clădirile în care se aflau.  În imaginile difuzate de presa mexicană se văd chiar bolnavi care au fost evacuaţi cu tot cu paturile de spital pe care se aflau.

Serviciul naţional seismologic din Mexic a înregistrat, în decurs de circa trei ore, 150 de replici.

Autorităţile au activat planul de urgenţă în caz de seism.  Primele informaţii arată că nu au fost pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale însemnate. Este al treilea cel mai puternic seism care a lovit ţara în ultimele şase luni. 

„Nu au fost înregistrate daune majore. S-a simţit foarte puternic pe coasta Guerrero, de la Oaxaca la Michoacán, iar în Ciudad de México a provocat panică. Nu există pierderi de vieţi raportate şi nici mari daune materiale”, a spus secretarul guvernului, Alfonso Navarrete. Autorităţile fac o evaluare a pagubelor înregistrate în zonă. Oaxaca este, potrivit Serviciul naţional seismologic din Mexic, unul dintre statele mexicane cu cea mai mare seismicitate. Aici au loc aproximativ 25% dintre cutremurele din Mexic.

În luna septembrie a anului trecut, două seisme puternice au avut loc în Mexic. Primul, pe 7 septembrie, cu magnitudinea de 8,1, în sudul ţării, iar cel de-al doilea, de 7,1 magnitudine, pe 19 septembrie. 370 de oameni au murit și 6000 au fost răniți.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri