Primarul care a amendat băncile

Data publicării:
ada

Pentru prima dată, o femeie e primarul Barcelonei. Dar despre Ada Colau se pot spune mult mai multe. În primul rând, a ajuns la Primărie direct de la proteste de stradă, din mijlocul Indignaţilor. E celebră fotografia cu Ada Colau târâtă de poliţişti de la o manifestaţie împotriva unei bănci care refuza să negocieze cu o familie ce urma să fie evacuată. În memoria spaniolilor a rămas şi un episod din februarie 2013, petrecut în timpul unei audieri parlamentare pe tema crizei locuinţelor, când Ada Colau i-a acuzat de crimă pe reprezentanţii băncilor care se opuneau unei legi a dării în plată.

Ada Colau, membră a mişcării Platforma pentru Victimele Ipotecilor: „Acest domn este un criminal. Așa ar trebui să-l considerați. Nu este un expert. Reprezentanții entităților financiare au creat această problemă. Sunt exact oamenii care au creat această problemă, au distrus întreaga economie a acestei țări. Iar pe acești oameni dumneavoastră continuați să-i considerați experți. Aceștia sunt oamenii care ne-au dus la sărăcie. Ne spun că darea în plată nu este soluția, când noi suntem mai convinși ca niciodată că darea în plată este, fără discuție, soluția pentru datornici.”

A fost momentul în care spaniolii s-au întrebat cine este Ada Colau, activista care se transformase în vocea celor care îşi pierduseră casele luate cu împrumut de la bancă. Declaraţia ei a fost difuzată de toată presa şi, câteva săptămâni mai târziu, un sondaj comandat de publicaţia El Pais arăta că 90% din dintre spanioli erau de acord cu ea. Fără limbaj diplomatic, vehementă şi foarte hotărâtă, şi-a câştigat popularitatea prin campaniile anti-austeritate. Era mereu prezentă în cartierele în care familii sărace erau date afară cu foţa din casele pe care nu şi le mai permiteau. Din 2008, după izbucnirea crizei economice, în Spania, 400.000 de locuinţe ipotecate au fost luate de bănci. Fenomenul a dus la crearea Platformei pentru Victimele Ipotecilor, cu Ada Colau în frunte şi cu articolul 47 din Constituţia Spaniei drept motto: "Toţi spaniolii au dreptul la o locuinţă decentă şi adecvată. Autorităţile statului trebuie să asigure condiţiile necesare şi să stabilească normele corecte pentru a garanta acest drept."

La 41 de ani, Ada Colau a intrat în cursa pentru primăria Barcelonei. Promisiunea ei: oamenii îşi vor lua oraşul înapoi. Şi a câştigat. Apoi, ca primar, a amendat băncile care ţineau imobile nefolosite. În septembrie 2015, prima tranşă de amenzi a fost de 60.000 de euro pentru 12 clădiri rămase nelocuite mai mult de doi ani. Amenzile, justificate prin obligaţia municipalităţii de a folosi toate resursele posibile pentru a combate criza imobiliară, au fost un instrument de presiune asupra bancilor. Acestea aveau la dispoziţie o lună pentru a găsi chiriaşi pentru aceste clădiri. În caz contrar, riscau noi amenzi.

Ada Colau, primarul Barcelonei: „Ne este ruşine când vedem că, în Spania, încă au loc sute de mii de evacuări şi mii de case rămân goale în numele puterii financiare şi a intereselor speculative.”

Măsuri au fost luate şi la primărie. Ada Colau a anunţat că-şi reduce propriul salariu de la 140.000 de euro pe an la 28.600 de euro, dar oponenţii politici i-au blocat iniţiativa şi au stabilit limita inferioară la 100.000 de euro pe an. Atunci, ea a promis că diferenţa de peste 70.000 de euro va fi donată unor organizaţii locale.

Primarul vrea şi un alt fel de turism pentru Barcelona, al patrulea cel mai vizitat oraş din Europa, care a devenit victima propriului succes. Numărul turiştuilor a crescut atât de mult încât sufocă oraşul şi îi ameninţă identitatea culturală. În 1990, erau 1,7 milioane de turişti care îşi rezervau măcar o noapte de cazare, adică puţin peste numărul total al locuitorilor. În 2016, numărul turiştilor este de cinci ori mai mare. În cei 25 de ani au fost făcute modificări în oraş: trotuare mai largi, mai multe spaţii de cazare, mai multe autobuze turistice. Dar Barcelona tot e sufocată.

Ada Colau, primarul Barcelonei: „Turismul este principala sursă de venituri pentru acest oraș și de aceea este responsabilitatea noastră să avem grijă de acest sector și, în acelaşi timp, să-l facem sustenabil.”

La scurt timp după învestire, noul primar a anunţat că timp de un an nu se vor mai da licențe noi pentru hoteluri, pensiuni și apartamente de vacanță în tot oraşul. Apoi, se va construi doar la periferie, departe de centrul supra-aglomerat. Ada Colau a amendat şi companiile care promovează pe Internet apartamente sau vile, fără să le fi înregistrat ca spaţii turistice şi, deci, fără să plătească taxele aferente.

La fel ca edilii aleşi acum un an în Madrid, Valencia şi Zaragoza, Ada Colau face parte din aşa-numitul grup al "primarilor schimbării". Spaniolii dezamăgiţi de partidele politice tradiţionale îi consideră simbolurii ale noii politici şi speră că ei vor conduce marile oraşe ale ţării în beneficiul lor, al oamenilor. Ada Colau a luat câteva măsuri, dar problemele şi provocările unui oraş ca Barcelona sunt complexe, iar primarul activist mai are multe de făcut până să demonstreze că este omul care a sfinţit locul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri