Primul summit NATO cu Donald Trump

Data publicării:
summit

Donald Trump, Emmanuel Marcon şi Theresa May participă mâine, pentru prima dată, la un summit NATO. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Agenda se anunţă una fierbinte. Bugetele pentru apărare, combaterea terorismului şi relaţia cu Rusia sunt doar câteva dintre temele principale de discuţie. Consilierul prezidenţial Ion Oprişor a vorbit pentru Digi24 despre deciziile pe care şefii de stat şi de guvern din NATO le-ar putea lua mâine.

Ion Oprişor, conslier prezidenţial pentru securitate naţională: Asistăm, în aceste zile, la o nouă lovitură pe care terorismul o dă unui stat membru NATO. Ca element de noutate , sunt aşteptate decizii privind creşterea rolului NATO în domeniul combaterii terorismului. Cred că se vor lua decizii în ceea ce priveşte oferirea de asistenţă, pentru consiliere, pentru instruire.

Combaterea terorismului nu este singurul subiect major de pe agendă. Cele mai încordate discuţii se aşteaptă să fie pe tema bugetelor alocate apărării. De altfel, acelaşi e şi subiectul discursului preşedintelui american Donald Trump. Este de aşteptat ca cei 28 de şefi de stat şi de guvern să ceară, pentru prima dată, adoptarea unor planuri naţionale pentru apărare, un fel de foi de parcurs pentru fiecare ţară.

Ion Oprişor, consilier prezidenţial pentru securitate naţională: Aceste planuri să prevadă angajamente de a se asigura cel puţin 2% din PIB pentru apărare, dintre care 20% să fie investiţii în echipamente şi în cercetare dezvoltare. Pentru România nu vorbim numai de atingerea procentului de 2%, ci şi de asumarea clară a unui proces pe termen lung, care să permită adaptarea structurilor de forţă la provocările de securitate ale secoului XXI.

La summitul NATO este de aşteptat ca misiunea militară din Afganistan să fie continuată şi în 2018. De 15 ani România este una dintre ţările cu cea mai mare implicare în acest teatru de război.

Ion Oprişor, consilier prezidenţial pentru securitate naţională: Concluzia este că aceste instituţii de securitate afgane nu sunt încă autosustenabile. Există tot mai mult solicitarea de a suplimenta forţele din Afganistan. Solicitare care a fost făcută şi din partea SUA, deja SUA sunt preocupate să suplimeteze forţele sale din zonă.

Summitul NATO va avea loc mâine la Bruxelles, la noul cartier general al Alianţei - o construcţie care a fost ridicată în 7 ani şi care a costat 1,1 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri