Video&Foto Protest uriaș la Hong Kong. Imaginile sunt impresionante

Data publicării:
proteste hong kong
Proteste la Hong Kong, 16 iunie Foto: Guliver/GettyImages

Un nou protest uriaş era în desfășurare, duminică seara, în Hong Kong, după începuse în urmă cu aproape opt ore. Sute de mii de oameni - unele surse vorbesc chiar de milioane - au ieşit în stradă împotriva guvernului, deşi acesta a suspendat deja proiectul unei legi controversate, care facilita extrădările către China. Manifestanţii nu sunt mulţumiţi, ei vor garanţii că se va renunţa definitiv la o astfel de lege. 

Străzile care duc către sediul Guvernului din Hong Kong s-au dovedit neîncăpătoare pentru sutele de mii de oameni care au ieşit din nou să protesteze. Spun că au câştigat o bătălie, dar nu şi războiul. Manifestanţii se tem ca proiectul unei legi controversate, care facilitează extrădările către China, să nu fie readus în discuţie. Vor garanţii că se va renunţa definitiv la o astfel de lege, pentru că guvernul doar a suspendat dezbaterea proiectului.

„Nu sunt mulţumită! Ea (nr.red: Carrie Lam, şefa executivului din Hong Kong) a suspendat a doua citire a proiectului, nu l-a retras de tot. Aşa că ea încă are timp să-l propună spre dezbatere anul viitor după alegeri, sunt îngrijorată”, spune o protestatară.

Hong Kongers Protest Over China Extradition Law
Foto: Guliver/Getty Images

Unii dintre manifestanți cer şi demisia guvernului. Sunt îngrijoraţi de creşterea influenței Beijingului în Hong Kong.

„Doar atunci când Carrie Lam îşi va cere scuze, va retrage proiectul şi va demisiona, oamenii din Hong Kong vor termina cu protestele”, spune Bonnie Leung, activist pentru drepturile omului.

În faţa presiunii străzii, guvernul a dat înapoi şi a suspendat proiectul.

Hong Kongers Protest Over China Extradition Law
Proteste Hong Kong, 16 iunie Foto; Guliver/Getty Images

„În ceea ce priveşte extrădarea suspecţilor, urgenţa de a adopta legea în acest an legislativ nu mai există. După deliberări repetate în ultimele zile, anunţ că guvernul regiunii administrative speciale doreşte să suspende lucrările”, a anunțat Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong.

Proiectul de lege privind extrădările a provocat cele mai mari şi violente proteste pe care Hong Kongul le-a cunoscut din 1997, când a fost cedat Chinei de către Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri