„Moarte dictatorului”, au strigat protestarii din Iran. Martori: 3 oameni au fost uciși

Data actualizării: Data publicării:
iran

Iranul stă pe un butoi de pulbere. Este a treia zi la rând de proteste, iar demonstraţiile anti-guvernamentale s-au extins în mai multe oraşe şi la ele participă tot mai mulţi oameni. În unele locuri, manifestaţiile au devenit violente. Trei protestatari ar fi fost împuşcaţi mortal de gărzile revoluţionare iraniene. Sunt informaţii deocamdată neconfirmate, oferite de martori pe reţelele sociale. Protestatarii au scandat împotriva Guvernului şi au cerut plecarea liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei. Sunt cele mai ample manifestaţii de după cele din 2009, izbucnite după victoria controversată a fostului preşedinte Mahmud Ahmadinejad. Jurnaliştii agenţiei France Presse spun că, în timpul nopţii, internetul a fost întrerupt în Iran. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional!

Imagini postate pe reţelele sociale arată un om zăcând, întins pe jos, în timp ce pe fundal se aud ceea ce par a fi împuşcături. În altă filmare se vede un grup de oameni cărând un rănit, care, potrivit martorilor, ar fi fost împuşcat în abdomen.

Valul de demonstraţii anti-guvernamentale a izbucnit din cauza greutăţilor materiale pe care le îndură oamenii şi a corupţiei. Iranienii reproşează guvernului intervenţiile costisitoare în conflictele din regiune în timp ce neglijează nevoile propriului popor. Oamenii au ignorat avertismenetele Ministerului de Interne de a nu participa la adunări ilegale.

Protestatarii au scandat împotriva guvernului şi a Ayatollahului Khamenei, au rupt şi incendiat bannere cu chipul acestuia şi ale aşa-numitei Poliţii a Moralităţii.

Între timp, într-un oraş din centrul Iranului, oamenii au luat cu asalt sediul local al Gărzilor Revoluţionare.

Proteste au fost şi pe străzile Teheranului. Zeci de studenţi adunaţi la porţile Universităţii au strigat "moarte dictatorului!" şi au aruncat cu pietre în poliţişti, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Unul dintre şefii gărzilor din capitală a ameninţat protestatarii că se vor confrunta cu "pumnul de fier al naţiunii" dacă vor continua.

Scânteia s-a aprins joi în al doilea oraş ca mărime al Iranului, Mashhad, unde sute de oameni au ieşit să protesteze faţă de scumpiri şi şomaj. Nu după mult timp au început să strige împotriva preşedintelui Hassan Rouhani. În zilele următoare, protestele s-au extins în tot mai multe oraşe, iar oamenii au prins tot mai mult curaj să-şi arate opoziţia faţă de Ayatolah.

O femeie chiar şi-a dat jos hijabul, l-a legat în vârful unui băţ şI l-a fluturat ca pe un steag, în semn de protest faţă de regulile stricte impuse de regim.

Pentru a arăta că are susţinerea poporului, guvernul a scos în stradă zeci de mii de oameni la mitinguri organizate ieri în peste o mie de localităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri