Proteste violente în Venezuela: trei morți

Data actualizării: Data publicării:
Venezuela Tense As Unrest Over President Maduro's Government Continues
Foto: Gulliver/ Getty Images

Trei persoane, doi tineri manifestanţi şi un poliţist, au murit miercuri, în timpul protestelor din Venezuela. Poliţia a intervenit în forţă la manifestaţiile împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, dar autorităţile neagă că s-a tras cu muniţie adevărată. Opoziţia acuză însă Guvernul că a înarmat grupări civile aflate la originea violenţelor. În total, şapte manifestanţi au fost ucişi şi peste 200 arestaţi în trei săptămâni de proteste.

Opoziţia anunţase pentru miercuri „mama tuturor manifestaţiilor",pentru a cere alegeri anticipate. În replică, autorităţile au trimis poliţia şi armata să blocheze unele străzi, iar incidentele nu au întârziat să apară. Forţele de ordine au încercat să-i disperseze pe manifestanţi cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, în timp ce aceştia ripostau cu pietre şi cocteiluri incendiare.

În învălmăşeală, doi tineri au fost împuşcaţi mortal de indivizi în civil aflaţi pe motociclete. Opoziţia spune că atacatorii fac parte din „colectivos", grupări civile înarmate de Guvern.

În timpul protestelor violente, în altă parte a oraşului, mii de susţinători ai lui Nicolas Maduro manifestau într-o atmosferă festivă. Preşedintele a acuzat Statele Unite că au pus la cale o lovitură de stat în Venezuela şi a anunţat că toţi cei vinovaţi vor fi pedepsiţi.

„Toţi cei care trebuie închişi vor fi închişi conform legii, cu dovezi şi martori”, a promis preșeidntele venezuelan.

Statele Unite au respins acuzaţiile ca fiind „nefondate şi iraţionale", iar 11 ţări latino-americane au cerut Venezuelei să garanteze dreptul la proteste paşnice.

Valul actual de manifestaţii a început la 1 aprilie, când Curtea Supremă şi-a însuşit prerogativele Parlamentului, revenind asupra deciziei după 48 de ore. Oamenii au început să iasă în stradă pentru a cere demisia lui Nicolas Maduro şi alegeri anticipate. Şapte venezueleni din zece spun că vor demisia preşedintelui.

Venezuela traversează o criză politică şi economică profundă, iar opoziţia majoritară în Parlament încearcă să forţeze demisia preşedintelui socialist.

Citiți și: Disperare în Venezuela. Banii nu mai au valoare
Președintele Venezuelei, atacat cu pietre la o manifestație
Vicepreşedintele Venezuelei, traficant internațional de droguri
Prea săraci să fie bogați. Venezuela nu-şi permite să exporte petrol
Român cu bicicleta prin Venezuela: „Lumea chiar nu are ce pune pe masă"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri