Radovan Karadzici - 40 de ani de închisoare. A fost găsit vinovat de genocid și crime de război

Data publicării:
karadzici getty

Foto: Gulliver / GettyImages

ACTUALIZARE 21:30  Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, condamnat joi la 40 de ani de detenție pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război, va face apel la sentința Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), a anunțat avocatul său, Peter Robinson, informează Agerpres.

Radovan Karadzic „este dezamăgit și uluit”, le-a declarat avocatul jurnaliștilor.

„El consideră că a fost condamnat pe baza unor deducții și va face apel”, a adăugat Peter Robinson.

De cealaltă parte, procurorul TPI a afirmat, după anunțarea verdictului, că „s-a făcut dreptate”.

„Mii de persoane au venit aici pentru a-și povesti experiențele și pentru a-i înfrunta cu curaj pe cei care le-au persecutat", a precizat el. „Prin această condamnare, adevărul a fost respectat", a adăugat procurorul.


Radovan Karadzici a fost arestat şi judecat pentru că a ordonat uciderea a aproximativ 100.000 de oameni în războiul din Bosnia şi este considerat responsabil direct, împreună cu generalul Ratko Mladici, de masacrul de la Srebreniţa din iulie 1995. Trupele sârbilor bosniaci au ucis atunci aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani. Acesta este considerat cel mai mare genocid din Europa, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Domnule Karadzici, vă rog ridicaţi-vă în picioare.

Pentru motivele prezentate în timpul acestei audieri, instanţa, după ce a analizat toate probele prezentate de procuratură şi avocaţii apărării, vă găseşte pe dumneavoastră, Radovan Karadzici, vinovat pentru următoarele capete de acuzare: 2 - genocid, 3 - persecuţii şi crime împotriva umanităţii, 4 - exterminare şi crime împotriva umanităţii. Instanţa vă condamnă pe dumneavoastră, Radovan Karadzici, la o singură sentinţă, de 40 de ani de închisoare”.

Judecătorii TPY au decis totuși că nu au avut suficiente probe pentru a afirma, dincolo de orice dubiu, că a fost comis un genocid și în alte șapte municipalități din Bosnia. Karadzic a fost astfel achitat pentru unul din cele două capete de acuzare de genocid.

El a fost astfel găsit vinovat în total pentru 10 din cele 11 capete de acuzare.

Radovan Karadzici, psihiatru de profesie, a fost „în prima linie în dezvoltarea și crearea ideologiei” sârbilor din Bosnia, în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992 și 1995.

Radovan Karadzici (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia.

Numeroase victime, printre care foști deținuți din tabere și mame de la Srebrenica, precum și diplomați și jurnaliști din întreaga lume s-au deplasat la Haga.

Radovan Karadzic este cel mai înalt responsabil judecat de TPI pentru crime comise în timpul războiului, după moartea în 2006 a fostului președinte sârb Slobodan Miloșevici în cursul procesului său.

Radovan Karadzici a vrut, potrivit judecătorilor, să divizeze Bosnia și „să îi alunge pe musulmani și croați din teritoriile revendicate de către sârbii din Bosnia”.

Fugar timp de mai bine de zece ani, din 1996, când a fost pus sub acuzare de TPI, Radovan Karadzici a fost prins și predat tribunalului de la Haga în iulie 2008. În tot acest timp, el și-a asumat o identitate falsă, de doctor specializat în medicină alternativă. A locuit la Belgrad și la Viena și, potrivit nepotului său, ar fi asistat chiar la meciuri de fotbal în Italia.

La deschiderea procesului de la Haga, în martie 2010, el a afirmat că masacrul de la Srebrenița a fost un „mit”. În prima zi a susținerii pledoariilor, Radovan Karadzici a asigurat că a fost „un prieten adevărat al musulmanilor”.

Acuzarea a cerut închisoare pe viață pentru fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, în timp ce Radovan Karadzici a pledat nevinovat.


ACTUALIZARE 16.48. Radovan Karadzici a fost condamnat la 40 de ani de închisoare. El a fost găsit vinovat și de genocid, în cazul masacrului de la Srebrenița, unde au fost uciși aproximativ 8.000 de musulmani. 


ACTUALIZARE 16.10. Radovan Karadzici a fost găsit vinovat de crime de război pentru asediul din Saraievo, a anunțat un judecător al Tribunalului Penal Internațional. De asemenea, a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității în cazul a 20 de localități din Bosnia.

Radovan Karadzici a fost găsit nevinovat în cazul unuia din cele două capete de acuzare de genocid.


Lui Karadzici i se impută mai ales responsabilitatea masacrului de la Srebreniţa şi asediul de la Sarajevo, în care au murit în total cel puţin 18.000 de oameni. El a fost arestat în iulie 2008 într-un autobuz în Belgrad, după mai mult de zece ani de căutări. Fostul lider politic se dădea drept un terapeut care folosea metode alternative.

Procesul lui Radovan Karadzici a început în octombrie 2009 și s-a încheiat în octombrie 2014, scrie Agerpres.

Radovan Karadzici, în vârstă de 70 de ani, este acuzat de masacrarea a 8.000 de bărbați și băieți musulmani de forțele sârbe bosniace la Srebrenița în iulie 1995, cel mai sângeros măcel comis în Europa după cel de-Al Doilea Război mondial și calificat drept genocid de justiția internațională.

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia trebuie să răspundă celor 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în timpul războiului din Bosnia, care a făcut circa 100.000 de morți și a provocat strămutarea a 2,2 milioane de persoane între 1992 și 1995.

Acuzarea a cerut închisoarea pe viață. Karadzici, care își asigură singur apărarea cu ajutorul unui consilier juridic, a pledat nevinovat.

La deschiderea procesului de la Haga, în martie 2010, el a afirmat că masacrul de la Srebrenița a fost un „mit”. În prima zi a susținerii pledoariilor, Radovan Karadzici a asigurat că a fost „un prieten adevărat al musulmanilor”.

Fost președinte al republicii unilateral proclamate de sârbii bosniaci, Republica Srpska, el este de asemenea acuzat pentru asediul de la Sarajevo care a durat 44 de luni și în timpul căruia 10.000 de persoane au fost ucise.

Citiți și: 
Au trecut aproape 20 de ani. Radovan Karadzici susține că nu a știut nimic de masacrul din Srebrenița
Decizie fără precedent la Haga. Olanda, condamnată pentru Srebrenița

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri