Războiul din Siria ar putea fi de 13 ori mai profitabil pentru Rusia

Data publicării:
T-90-ET 2010

Imaginile pe care le vedeți au fost filmate în Siria. În plan depărtat se vede un tanc rusesc T-90. Armata Siriană Liberă lansează ceea ce pare să fie o rachetă antitanc de proveniență americană și deși tancul e lovit în plin, un membru al echipajului reușește să iasă.

Respectivul model de tanc a intrat în dotarea Armatei Ruse la începutul anilor 90. A mai folosit de ruși doar în invazia din Daghestan, când rebelii le-au atacat fără succes folosind arme de producție sovietică.

Acum însă, tancul pare să fi rezistat unei arme noi, de producție americană. Cu alte cuvinte, acesta și-a demonstrat eficiența în luptă și ar putea fi mai ușor de vândut în viitorul apropiat.

În urmă cu câteva luni, așadar, după ce rușii au început acțiunile militare în Siria, au apărut informații că Iranul ar fi interesat să cumpere mai multe tancuri de acest tip. Nu e clar despre câte blindate e vorba, dar în funcție de versiune, un astfel de tanc ar putea costa ceva mai mult de 4 milioane de dolari. Ca termen de comparație, echivalentul american este cu 50% mai scump.

Mentenanța și costurile de utilizare ale armelor rusești par să fie și ele destul de scăzute, căci Vladimir Putin spune că toate operațiunile din Siria ar fi costat cam 460 de milioane de dolari.

Dacă suma se dovedește reală, rezultă că pentru fiecare zi de operațiuni, rușii au cheltuit cam 3 milioane de dolari. Și asta în condițiile în care avioanele rusești au efectuat câteva mii de misiuni.

Au mai fost folosite și rachete de croazieră de pe navele din Marea Caspică și ca termen de comparație, o singură rachetă Tomahawk de producție americană costă 1,5 milioane de dolari.

Desigur, e important ca armamentul să aibă un preț bun, însă și mai importantă este eficacitatea acestuia.

Rușii au folosit în premieră avioanele Suhoi 34 și, conform celor de la Reuters, Armata Alegeriană ar vrea să cumpere 12 aparate, însă interesate de aceste avioane ar mai fi China, India sau Vietnamul.

Jurnaliștii de la The Guardian au tras linie și au ajuns la concluzia că, dacă Rusia ar parafa toate înțelegerile despre care a aflat presa în ultimele luni, ar putea încasa cam 6 miliarde de dolari, deci de vreo 13 ori mai mult decât ar fi costat campania din Siria.

Cu sau fără aceste comenzi, Rusia oricum a vândut tot mai multe arme în ultimii ani. În 2014, valoarea exporturilor militare a fost de aproape 15 miliarde de dolari, adică de cinci ori mai mult decât în 2000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri