Reportaj Digi24 | Refugiații nimănui

Data publicării:
refugiati 1

Imaginile din materialul video nu sunt dintr-o gradiniţă obişnuită. Este un loc de recreere din tabăra pentru refugiaţi din apropierea oraşului sârb Preşevo, amenajat pentru cei 250 de copii care sunt acum acolo. Lucrurile s-au mai liniştit. În urmă cu doar câteva luni, pe aici treceau chiar şi 10.000 de refugiaţi în fiecare zi.

În momentul ăsta vin foarte puţini. Ieri au venit cinci persoane. Au reușit să fugă din Macedonia”, spune Andrei Scarlat, reprezentant REMAR.

Închiderea rutei balcanice, după negocierile Uniunii Europene cu Turcia a suprins în tabăra de la Preşevo peste 700 de oameni. Acum sunt aproape 800. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu ei.

Nu au statut de refugiaţi, stau aici, le-au făcut o legitimaţie până în iunie”, mai spune Andrei Scarlat.

Statul sârb şi ONG-urile au amenajat dormitoare pentru refugiaţi într-o fostă fabrică de tutun.

Vrem să organizăm mai multe activităţi pentru ei, construcţii, agricultură, şcoli de limbi străine”, spune Astrid Castelin, UNCHR.

Nader are 16 ani şi vorbeşte perfect româneşte. E cu familia la Preşevo. Are rude în România, dar spune că nu vrea să stea în ţara noastră.

În România e greu, e mult mai greu să mă duc acolo. Am încercat să mă duc în Germania, dar acum e închis peste tot”, spune Nader.

În Siria nu se mai poate întoarce. Casa în care locuia cu familia a fost spulberată de o bombă.

Era să murim de mai multe ori. Prima oară când am ieşit cu mașina au împușcat în mașină și ne-am întors. A doua oară a căzut o bombă pe casă. Am supravieţuit... nu ştiu cum”, povestește Nader.

Pentru că vorbeşte patru limbi, Nadir asigură comunicarea între refugiaţi şi reprezentanţii ONG-urilor. Şi nu e singurul. Mahabula e din Afganistan şi are doar opt ani. El este cel care le traduce copiilor.

De unde ai învăţat limba engleză atât de bine? Din filme, desene”, spune Mahabula.

Nu e singura tabără de pe ruta balcanică în care refugiaţii au rămas blocaţi. Peste o mie de oameni sunt la Gevgelija în Macedonia, şi cei mai mulţi, peste 14.000, la Idomeni în Grecia. Înţelegerea dintre Turcia şi Uniunea Europeană nu prevede explicit ce se va întâmpla cu aceşti oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri