Rețeta prin care lideri ai lumii își ascund banii. „Urma” de 2 miliarde de dolari care duce la Vladimir Putin

Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537

Cel puţin 11 milioane de documente aparţinând unei companii offshore din Panama pe nume Mossack Fonseca, cea de-a patra firmă offshore de avocatură din lume, au ajuns în mâinile unui ziar german care a cerut ajutorul jurnaliştilor din Marea Britanie pentru a le analiza.

Documentele dau la iveală o uriaşă schemă de evitare a taxelor folosită la nivel global numită deja „Documentele Panama”.

Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian, o parte din documente arată că cel puţin două miliarde de dolari au fost scoase de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin din ţară şi plasate în compania offshore din Panama.

Între alţi lideri, apar şi numele fostului premier al Pakistanului Nawaz Sharif, al actualului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, al premierului Islandei, Sigmundur Davio Gunnlaugsson,al unui fiu al fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, dar şi al unor foşti sau actuali lideri din conducerea Chinei.

De asemenea, șase membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie și trei foști parlamentari conservatori din Regatul Unit figurează pe această listă.

De asemenea, un membru al Comitetului de Etică al FIFA și-a plasat fondurile în companii offshore.

În total în documente apar numele a peste 140 de politicieni din întreaga lume care şi-au plasat bani în companii offshore.

Apropiați ai lui Vladimir Putin, implicați în schema de spălare de bani

Documentele scot la lumină o rețea care ar fi spălat două miliarde de dolari, printr-o bancă rusească, și în care ar fi implicați apropiați ai lui Vladimir Putin, relatează BBC.

Operațiunile erau conduse de Bank Rossia, asupra căreia SUA și UE au impus sancțiuni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Banii treceau prin companii offshore – două dintre acestea erau deținute oficial de unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Vladimir Putin, violoncelistul Serghei Roldughin. Cei doi se cunosc din adolescență, iar muzicianul este nașul de botez al Mariei, una din fiicele președintelui rus.

Oficial, Roldughin a făcut profit de sute de milioane de dolari din afaceri dubioase, dar documente din cadrul firmelor sale arată: „Compania este un paravan creat în primul rând pentru a proteja identitatea și confidențialitatea adevăratului proprietar al companiei”, potrivit BBC.

Mai mult, potrivit The Guardian, o parte din banii scoși din bănci rusești de stat și ascunși prin firme offshore au ajuns într-o stațiune de schi, unde s-a căsătorit cealaltă fiică a lui Vladimir Putin, Ekaterina.

Numele lui Vladimir Putin nu apare în „Documentele Panama”, dar datele studiate de jurnaliști arată că prieteni ai săi au câștigat milioane de dolari.

Premierul Islandei și compania nedeclarată

Documentele de la Mossack Fonseca arată, de asemenea, că premierul Islandez deținea o companie offshore prin intermediul căreia făcuse investiții de milioane de dolari, în plină criză financiară.

Sigmundur Gunnlaugsson și soția sa au cumpărat o companie offshore, Wintris, în 2007, fapt pe care nu l-a declarat când a intrat în Parlament. I-a vândut abia apoi soției jumătatea sa de companie pentru suma de un dolar.

Compania a fost folosită pentru a a plasa, ca investiții, milioane de dolari pe care i-au moștenit, arată premierul islandez și soția sa într-un document semnat în 2015.

Sigmundur Gunnlaugsson spune că nu s-a folosit de funcția sa politică pentru a-și conduce investițiile, potrivit The Guardian.

Rețeaua FIFA

Documentele Panama dezvăluie și un aparent conflict de interese chiar în Comitetul de Etică al FIFA, comisia care ar trebui să facă curățenie în forul zguduit deja de cazuri răsunătoare de corupție.

Documentele arată legăturile dintre Juan Pedro Damiani, un avocat uruguayan care face parte de multă vreme dina cest comitet, și Eugenio Figueredo, un fost vicepreședinte al FIFA, acuzat recent de corupție.

Potrivit Documentelor Panama, Damiani și firma sa de avocatură lucrează pentru peste 200 de companii offshore înregistrate la Mossack Fonseca. Deși acest lucru nu este ilegal, lipsa de transparență poate ridica semne de întrebare.

Dosarele unora dintre aceste companii sunt legate de Figueredo, care a fost arestat anul trecut pentru implicare într-un dosar de mită de 110 milioane de dolari. 

Fotbal și companii offshore

În Documentele Panama sunt menționați și Lionel Messi şi preşedintele suspendat al UEFA, Michel Platini, relatează Le Parisien.

Michel Platini deține Balney Enterprises Corp., o companie offshore creată în Panama în decembrie 2007, la puțin timp după ce a fost ales la conducerea UEFA. Compania offshore este administrată de Mossack Fonseca și în martie 2016 era încă activă.

Lionel Messi, care deja are probleme cu legea în Spania pentru evaziune fiscală, are de asemenea o companie offshore administrată de Mossack Fonseca, pe care o deține împreună cu tatăl său și de care justiția spaniolă nu aflase până acum, mai scrie presa franceză.

Mai multe informații despre Documentele Panama găsiți AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri