România, pe axa războiului cibernetic

Data publicării:
Computer Gaming Summit Held In Germany
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Marile puteri ale lumii se atacă cibernetic pe toate fronturile, direct sau prin intermediari. Aproape o jumătate de milion de viruşi noi apar în fiecare zi, iar instituţiile fundamentale ale ţărilor din Uniunea Europeană sau America sunt supuse unei presiuni fără precedent. România are un rol activ în tot acest circuit informatic. Este ţinta unor răufăcători, dar şi atacator în anumite cazuri.

Harta e plină de puncte galbene şi de linii roşii care zboară de pe un continent pe altul. Cel puţin cinci viruşi noi apar la fiecare secundă. Sunt hackeri care atacă terminale obişnuite sau servere care conţin informaţii critice pentru un anumit stat. Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică, analizează activitatea din mediul online şi spune cu certitudine:

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: Putem vedea atacuri care pleacă din Rusia către SUA şi invers. Atacuri din China către SUA sau Rusia şi uneori către America de Sud. Astfel de atacuri care se desfăşoară intens vizează companii sau servicii deţinute de diferite firme. Le cer bani pentru a opri atacul sau le accesează informații de pe servere.

România este un punct activ pe axa luptelor cibernetice. Zilnic, zeci de mii de atacuri sunt îndreptate către ţara noastră. În acelaşi timp, computerele românilor sunt folosite ca să mascheze sursa adevărată a hackerilor.

Liviu Arsene: Noi suntem vizaţi de atacuri spam. Utilizatorii sunt infectați prin email pentru a fi folosite calculatoarele lor în atacuri mai mari. Se vor vedea şi aici linii rosii, atacuri, care pleacă din România către SUA. În România au fost atacuri foarte bine orchestrate. Principalele ţinte au fost instituţii guvernamentale, firme de telecomunicații şi companii aeronautice.

Klaus Iohannis, președintele României: Am aprecizat rezultatele SRI în activitățile sale principale, compaterea agresiunii cibernetice, lupta împotriva criminalității organizate și prevenirea amenințărilor de natură teroristă.

Potrivit estimărilor, până la sfârşitul anului, ameninţările vor creşte semnificativ, iar infractorii internetului vor folosi din ce în ce mai mult dispozitivele inteligente. Cât timp aţi urmărit această ştire, la nivel mondial au apărut peste 6.500 de viruşi şi atacuri noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri