România și Spania propun înființarea Curții Internaționale împotriva Terorismului

Data publicării:
AUSTRALIA TERORISM GETTY IMAGES

„Doar în primele trei luni, din ianuarie până în martie, 256 de acte distincte de terorism au avut loc în lume. Este incredibil. Fiecare act a avut sute sau chiar poate mii de victime. Terorismul internaţional este o problemă mult mai mare decât ceea ce vedem în mass-media, în special aici, în Europa”, a declarat Kirsten Meersschaert, director de programe al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională.

Înfiinţarea unei Curţii Internaţionale împotriva terorismului este absolut necesară, spun diplomaţii care au iniţiat acest proiect. De la începutul acestui an, au fost înregistrate în medie trei atentate pe zi. Ambasadorul Bogdan Aurescu, iniţiatorul proiectului, susţine că legislaţia internaţională are mari lipsuri în a combate terorismul şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili.

„În zilele noastre, nu există niciun mecanism care să reglementeze o situaţie în care un stat nu răspunde, de exemplu, la cererile de cooperare internaţională în domeniul penal. O altă situaţie este atunci când un act terorist are loc pe teritoriul unui stat ale cărui autorităţi nu sunt pregătite să facă faţă unei astfel de situaţii sau când statele nu vor să colaboreze în acest domeniu”, a spus fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu.

Spania, ţara în care în 2004 au murit 194 de oameni după ce mai multe bombe au explodat în patru trenuri, susţine proiectul.

„Terorismul este, fără îndoială, una dintre crimele atroce împotriva omenirii. Din acest motiv, guvernul meu a decis de la început să sprijine iniţiativa româno-spaniolă de a crea o Curte Internaţională împotriva Terorismului”, a declarat Ramiro Fernandez-Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti.

În cadrul Curţii ar urma să funcţioneze şi un Biroul al Procurorului care să aibă în subordine o forţă multinaţională de poliţie şi securitate. Aceasta ar urma să intervină doar atunci când sunt ţări care nu vor sau care nu au capacitatea de a-i trage la răspundere pe terorişti.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri