S-a calculat câți bani se fură prin corupție și câți bani se dau mită anual, în lume

Data publicării:
bani

Anual, în lume, se fură prin acte de corupţie 2.600 de miliarde de dolari. Este concluzia celui mai nou raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite publicat în Ajunul Zilei Internațioanle de luptă împotriva corupţiei. Şi tot în fiecare an, la nivel mondial, alte 1.000 de miliarde de dolari sunt date drept mită. Deci în total 3.600 de miliarde.

Raportat la PIB-ul global înseamnă puțin, 0,005 din acesta. Dar trebuie menționat că fenomentul corupției este extins în țările sărace și mai puțin în cele dezvoltate, astfel că ajunge să mănânce mult din potențialul unei societăți.

ONU atrage atenţia că noi toţi plătim costurile corupţiei. Se întâmplă asta atunci când mergem la spital şi nu beneficiem de îngrijire medicală la cel mai înalt nivel sau când ne plângem de un sistem de educaţie prost sau de o infrastructură de transport depăşită.

Efectele corupţiei sunt aşadar pe termen lung, pentru că ea duce la guverne slabe care în schimbul ajungerii la putere se aliază cu grupări infracţionale organizate şi închid ochii la infracţiuni precum, de exemplu, trafic de persoane sau de droguri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri