Sărbătoarea Crăciunului în Betleem, în contextul deciziei lui Trump privind Ierusalimul

Data actualizării: Data publicării:
twitter

Mii de credincioşi au participat la slujba ţinută, la miezul nopţii, în Biserica Naşterii Domnului, din Betleem. Lăcaşul de cult este vechi de 1.500 de ani şi este ridicat chiar în locul unde se crede că s-a fi aflat ieslea în care s-a născut Iisus Hristos.

Ceremonia religioasă a fost condusă de patriarhul latin al Ierusalimului, care i-a îndemnat pe liderii politici să fie curajoşi şi să găsească o soluţie pentru pace.

Anul acesta, numărul turiştilor care au ajuns de Crăciun în Bethleem, oraş aflat sub administrare palestiniană, a fost mai mic decât în alte dăţi.

Tensiunile din regiune au crescut în ultima perioadă şi s-au înregistrat nenumărate violenţe, după ce Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a statului Israel.

În special creştinii arabi care locuiesc în Israel şi în Cisiordania par să fi fost afectaţi de violenţele din ultimele săptămâni dintre protestatarii palestinieni şi forţele israeliene. Deşi duminică nu au existat violenţe, oficialii palestinieni au restrâns festivităţile în semn de protest.

Claire Degout, o turistă din Franţa, a declarat că nu va permite ca decizia lui Trump, care i-a înfuriat pe palestinieni şi a atras critici din întreaga lume, să îi influenţeze decizia de a petrece Crăciunul în Ţara Sfântă.

„Decizia unui om nu poate afecta întreaga Ţară Sfântă. Ierusalimul aparţine tuturor şi va fi mereu aşa, indiferent ce spune Trump”, a spus ea.

La 6 decembrie, Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului şi a spus că va muta ambasada SUA în Oraşul Sfânt. Declaraţia lui Trump i-a atras numeroase critici şi a dus la proteste. De la anunţul preşedintelui american, s-au înregistrat violenţe aproape zilnic, inclusiv la Betleem. Joi Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care condamnă recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capital a Israeului.

Duminică după-amiază, sute de oameni s-au strans în piaţa Manger pentru a sărbători, în sunete de fanfară. Alături de decoraţiunile de Crăciun, palestinienii au afişat un banner cu un mesaj de protest faţă de decizia lui Trump.

„Am decis să limităm festivităţile de Crăciun la ritualurile religioase, în semn de respingere şi furie, dar şi de solidaritate cu victimele de la protestele recente. Vrem să le arătăm oamenilor că merităm viaţa, ne merităm libertatea, ne merităm independenţa şi merităm Ierusalimul drept capital noastră”, a declarat primarul din Betleem, Anton Salman.

Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al Patriarhatului Latin, a trecut de un punct de control militar israelian pentru a intra în Betleem. Limuzina sa neagră era escortată de bărbaţi pe motociclete, unii purtând căciuli roşii de Moş Crăciun.

Pizzaballa, care recent şi-a exprimat dezacordul cu decizia SUA, a salutat mulţimea, a dat mâna cu mai mulţi credincioşi şi i-a înbrăţişat în drum spre Biserica Naşterii Domnului, unde va participa la slujba de la miezul nopţii.

„Acum este momentul să ne bucurăm. Noi, creştinii, ne vom bucura, în ciuda tuturor dificultăţilor cu care ne confruntăm. Crăciun Fericit”, a spus Pizzaballa.

James Thorburn, un vizitator londonez, a declarat că este hotărât să se bucure de sărbători şi să fie solidar cu locuitorii din Betleem. „Ştiu că mulţi nu au mai venit. Însă eu am simţit că trebuie să vin să îi susţin pe palestinieni”.

Surse: Digi24, News.ro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri