Scandal la Seul. Preşedinta ţării a împărtăşit informaţii clasificate cu o prietenă

Data publicării:
President Park Geun-hye Addresses Nation Over Confidante Scandal
Gulliver/GettyImages

200 de mii de oameni au cerut la Seul demisia preşedintei Coreei de Sud, Park Geun-hye. Aceasta este acuzată că a cerut sfatul unei prietene în chestiuni oficiale, inclusiv unele strict secrete. Iar despre consiliera neoficială se spune că s-a folosit de relaţia privilegiată ca să îşi ajute fiica să intre la facultate.

Multe detalii legate de această poveste sunt chiar mai incredibile decât dramele de la TV. Sunt foarte şocat şi dezamăgit”, a declarat un protestatar.

Preşedintele Coreei de Sud a încredinţat informaţii sensibile unei prietene din copilărie, despre care spune că i-a fost alături în cele mai grele momente. Amica a avut acces la documente secrete şi a adunat 70 de milioane de dolari de la companii sud-coreene, bani folosiţi apoi de guvern pentru cheltuieli ilicite, scrie presa sud-coreeană. În faţa dezvăluirilor, femeia care conduce Coreea de Sud nu a avut încotro și a cerut scuze poporului:

„Îmi recunosc clar greşeala şi cer iertare naţiunii”.

Amica preşedintei, devenită eminenţa cenuşie din umbră a Coreei de Sud, şi-a folosit influenţa şi ca îşi ajute fiica să intre la facultate. Premiată cu aur pentru echitaţie la Jocurile Asiatice din 2014, fata a primit o bursă pentru această disciplină sportivă de la un o universitate de top din ţară. A fost pentru prima şi singura dată când instituţia a acordat o asemenea bursă pentru echitaţie. În plus, colegii ei spun că notele i-au fost umflate în urma unor influenţe venite de sus. Pentru localnici este cu atât mai revoltător cu cât sistemul educaţional din Coreea de Sud este foarte competitiv. Elevii sunt supuşi unor presiuni mari din partea părinţilor şi a societăţii să intre la o facultate bună, iar orice avantaj obţinut necinstit este criticat aspru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri