Situaţie tensionată la Chişinău. Mii de oameni sunt în stradă

Data publicării:
protest-586x319

ACTUALIZARE 19.50. Patru poliţişti au fost internaţi în stare gravă la spital, iar alţi şapte au nevoie de îngrijiri medicale, în urma violenţelor izbucnite la Chişinău la un miting antiguvernamental, a declarat liderul sindicatului forţelor de ordine, “Demnitate”, Mihai Lacşu, care a discutat la telefon cu ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, relatează Publika.md.

Potrivit postului de televiziune, manifestanţii care au pornit în marş în capitala Republicii Moldova au blocat o intersecţie importantă şi au atacat forţele de ordine cu bâte şi pietre.

Poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene. Mai mulţi ofiţeri au fost răniţi.


Demonstranţii s-au înfuriat când forţele de ordine i-au oprit să meargă spre sediul companiilor deţinute de un controversat om de afaceri, care a fost până acum câteva luni unul dintre liderii Partidului Democratic de la guvernare. Manifestanţii au cerut dizolvarea Parlamentului, alegeri parlamentare anticipate şi referendum pentru a decide dacă preşedintele Republicii Moldova trebuie ales prin vot direct sau nu la scrutinul programat pe 30 octombrie.

Acțiunea de protest organizată duminică de Platforma civică "Demnitate și Adevăr" în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a început cu acuzații la adresa autorităților pe motiv că acestea au împiedicat oamenii din teritoriu să vină la manifestație, relatează Radio Chișinău.

Potrivit organizatorilor, oameni din mai multe localități au semnalat că nu pot ajunge la mitingul din centrul Chișinăului din cauza lipsei de transport. Protestatarii au criticat zădărnicirea manifestației de către actuala guvernare și au cerut demisia ministrului transporturilor Iurie Chirinciuc, conform postului de radio citat.

În imaginile postate pe rețelele de socializare pot fi văzuți zeci de polițiști și reprezentanți ai forțelor speciale, care au fost mobilizați în zona unor instituții ale statului. Din cauza manifestației, circulația mijloacelor de transport pe străzile principale ale Chișinăului este restricționată. Sute de polițiști au înconjurat sediile parlamentului și guvernului, potrivit Jurnal.md.

Organizatorii au mai anunțat că oamenii continuă să vină în coloane în piața din centrul Chișinăului cu întârziere din cauza problemelor create, existând probleme de deplasare și dificultăți în circulația transportului public municipal.

La manifestația organizată de Platforma "DA" nu participă adepții Partidului Socialiștilor și nici susținătorii formațiunii Partidul Nostru, al controversatului primar al Bălțiului, Renato Usatîi. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că Duminica Floriilor nu este cea mai potrivită zi pentru proteste, iar Renato Usatîi a renunțat cu câteva zile în urmă, deși, inițial, și-a chemat susținătorii să vină la miting. Cele trei partide politice au organizat mai multe acțiuni de protest împotriva guvernării de la începutul anului, amintește Radio Chișinău.

Manifestația a fost organizată ca semnt de protest față de refuzul autorităților de a organiza un referendum pentru limitarea imunității deputaților și reducerea numărului lor de la 101 la 71, relatează Deutsche Welle. Comisia Electorala Centrala (CEC) a respins propunerea de inițiere a referendumului chiar dacă pentru acesta au semnat peste 400.000 de cetățeni (față de 200 000 cât prevede legislația). Ulterior, Curtea de Apel a obligat CEC să organizeze referendumul. CEC a contestat decizia la CSJ, iar vineri Curtea Supremă de Justiție a respins referendumul inițiat de Platforma "DA", conform aceluiași post de radio.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri