„Status-6”, noul proiect nuclear al Rusiei. „Este proiectat să provoace pagube devastatoare”

Data publicării:
RACHETE NUCLEARE

Activarea scutului antirachetă de la Deveselu a fost o nouă ocazie pentru Rusia să-şi exprime indignarea şi să acuze Occidentul că o provoacă. Reacţiile au venit pe mai multe voci de la Moscova. A dat startul purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe şi a punctat final preşedintele Vladimir Putin. Teoretic, nimic nou.

Fiecare mişcare militară a Statelor Unite şi a NATO în Europa Centrală şi de Sud-Est a fost urmată de critici şi ameninţări din partea Rusiei. În tot acest timp, însă, Rusia nu s-a limitat la vorbe. A trecut şi la fapte. Rusia şi-a modernizat arsenalul militar şi continuă să o facă. Nu contează că are o economie în criză, că ieftinirea petrolului a obligat-o să reducă inclusiv bugetul pentru Apărare pe anul acesta. Pentru armată, Moscova tot a găsit peste 41 de miliarde de dolari în 2016, adică patru la sută din PIB-ul ţării.

Arsenalul nostru nuclear va fi dezvoltat prin adăugarea a peste 40 de rachete balistice intercontinentale capabile să penetreze cele mai sofisticate sisteme de apărare antirachetă. Echiparea forţelor armate cu armament modern şi eficient reprezintă o prioritate a programului nostru militar”, a spus Vladimir Putin.

Liderul de Kremlin nu a spus unde vor fi amplasate noile proiectile cu focoase nucleare, dar a ţinut să precizeze că rachetele pot penetra cele mai performante scuturi din lume. Aluzie, evident, la scutul antirachetă amplasat de americani în Europa, inclusiv în România. Ruşii menţin astfel suspansul şi nivelul de alertă în rândul statelor occidentale. Experţii militari vorbesc tot mai des de o posibilă repetare a scenariului din 1962, momentul în care Războiul Rece a fost foarte aproape să se transforme într-un război nuclear.

„Încolţirea unui urs nu e niciodată o strategie înţeleaptă. În cele din urmă, această tactică NATO se va dovedi neproductivă din punct de vedere politic şi militar. Plasarea scutului antirachetă în România, Polonia, în Mediterană şi în ţări din fostul bloc estic este o măsură interpretată de Rusia ca o ameninţare directă şi ca o provocare. Acest lucru ne aduce imediat în minte Criza Rachetelor din octombrie 1962, când rachete cu rază medie, dotate cu focoase nucleare, au fost plasate în Turcia, având Rusia ca ţintă. Iar sovieticii - drept răspuns - au plasat acelaşi tip de rachete în Cuba, având Statele Unte ca ţintă”, se arată într-un articol de opinie publicat recent de Pravda.

De cealaltă parte, americanii spun că Rusia este cea care provoacă şi că dezvoltă un arsenal nuclear camuflat într-un sistem de arme convenţionale.

Rusia este o putere nucleară, care a încălcat suveranitatea aliaţilor noştri şi a făcut lucruri contrare intereselor noastre. Aşadar, dacă vreţi să vorbim despre o naţiune care prezintă o ameninţare existenţială la adresa Statelor Unite, trebuie să mă refer la Rusia. Dacă vă uitaţi la comportamentul lor, este alarmant de-a dreptul”, a spus Joseph Dunford, şeful Statului Major Interarme al SUA.

Racheta „Status-6” este unul dintre motivele de îngrijorare. E un proiect pe care Rusia nu-l confirmă, dar nici nu l-a infirmat după ce un post de televiziune controlat de Moscova a difuzat, ca din greşeală, o imagine cu un document secret despre acest sistem. Imaginea a apărut în timpul unei transmisiuni de la Soci, unde preşedintele Vladimir Putin participa la o întâlnire cu şefii armatei. Informaţiile descifrate din document descriu un scenariu teribil.

„Sistemul Status-6 este proiectat să distrugă instalaţiile economice ale duşmanului, în zonele de coastă, şi să provoace în mod sigur pagube devastatoare pe teritoriul ţării, lăsând în urmă suprafeţe întinse contaminate radioactiv, care să nu mai poată fi folosite în scop militar, economic sau pentru orice altă activitate o perioadă îndelungată de timp”, se arată în document.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că documentul prezentat la televizor nu era destinat publicului. Şi atât. Scopul a fost, însă, atins. Rivalii Rusiei, oricare ar fi ei, au primit din nou confirmarea că au de-a face cu o putere nucleară. Iar pentru cei mai sceptici, presa rusă a continuat dezvăluirile despre noua rachetă. Rossiiskaia Gazeta, publicaţie controlată de guvernul de la Moscova, a scris că dispozitivul ar avea încărcătură radioactivă pe bază de cobalt, este lansat de pe submarin şi are o rază de acţiune de 10.000 de kilometri. Ceea ce înseamnă că poate provoca un tsunami uriaş şi poate contamina radioactiv chiar şi ţărmul american.

Această relansare a cursei înarmării este efectul direct al ieşirii unilaterale a Statelor Unite din tratatul de neproliferare a rachetelor balistice. Acest tratat era piatra de temelie a sistemului internaţional de apărare. Când Statele Unite s-au retras şi au introdus propriul sistem de apărare antirachetă, integrat în sistemul lor global de apărare strategică, am anunţat imediat că vom fi obligaţi să luăm şi noi măsuri pentru a menţine echilibrul strategic de forţe. Şi vreau să menţionez un alt aspect important: facem acest lucru nu doar pentru a garanta securitatea Federaţiei Ruse, ci şi în beneficiul restului lumii, căci stabilitatea strategică este garantată de acest echilibru de forţe”, a spus Vladimir Putin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri