SUA ar putea ataca preventiv Coreea de Nord. Răspunsul Phenian-ului

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
GRAND RAPIDS, MI - DECEMBER 9: President-elect Donald Trump looks on during a rally at the DeltaPlex Arena, December 9, 2016 in Grand Rapids, Michigan. President-elect Donald Trump is continuing his victory tour across the country. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv împotriva Coreei de Nord, dacă vor avea certitudinea că această ţară se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear. Informaţia a fost confirmată de surse din serviciile de informaţii americane, citate de postul de televiziune NBC.

Oficial, Pentagonul a refuzat să comenteze această posibilitate. La rândul său, un consilier de la Casa Albă citat de AFP a confirmat că Statele Unite studiază ce opţiuni militare au în privinţa Coreei de Nord. În acest context tensionat, vicepreşedintele american Mike Pence merge la Seul duminică. 

Mai mulţi oficiali americani de rang înalt au declarat pentru NBC că armata americană este în stare de alertă din cauza unui posibil test nuclear nord-coreean, care ar fi iminent. Dacă serviciile de informaţii americane vor avea certitudinea că regimul de la Phenian vrea să facă testul, Casa Albă ar putea decide, pentru prima dată în istorie, un atac preventiv pentru a-l împiedica. Ar putea fi folosite rachete, bombe dar şi operaţiuni la sol ale forţelor speciale sau sabojat cibernetic.

„Două elemente sunt reunite în acest weekend. Unul este posibilitatea mare a unui al şaselea test nuclear nord-coreean, iar celălalt este capacitatea mare de atac din peninsula coreeană”, spune James Stavridis, amiral în rezervă.

Două distrugătoare capabile să lanseze rachete Tomahawk au fost amplasate la mai puţin de 500 de kilometri distanţă de poligonul de teste nucleare nord-coreean. Mai multe bombardiere americane se află în Guam, pregătite să efectueze raiduri în peninsula coreeană, pe lângă portavionul USS Carl Vinson şi grupul său de luptă. Totul se întâmplă în contextul în care Coreea de Nord sărbătoreşte 105 ani de la naşterea fondatorului său, Kim Ir Sen.

„În trecut, Coreea de Nord a folosit aceste sărbători naţionale importante ca să sublinieze puterea regimului şi să-şi afirme independenţa. Aşa că nu e deloc de neconceput să încerce aşa ceva”, afirmă Victor Cha, analist.

Preşedintele american a vorbit la telefon de două ori cu omologul său chinez în ultimele zile, iar un expert chinez în arme nucleare a fost trimis la Phenian. De altfel, surse de la Casa Albă spun că armata americană nu va ataca fără acordul Coreei de Sud, care ar riscă să suporte represaliile regimului de la Phenian.

Ca răspuns, armata nord-coreeană a amenințat că va „devasta fără milă” Statele Unite ale Americii în cazul în care Washingtonul va decide să lanseze un atac împotriva sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri