„Evenimentul verii”. La ce concluzii au ajuns Trump și Putin după summit-ul de la Helsinki

Data actualizării: Data publicării:
President Trump And President Putin Hold A Joint Press Conference After Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Donald Trump şi Vladimir Putin s-au aflat luni la palatul prezidenţial din capitala Finlandei, unde au avut o întâlnire pregătită şi aşteptată îndelung. S-a discutat despre ea încă de la momentul învestirii în funcţie a lui Donald Trump, în urmă cu un an şi jumătate. Kremlinul numeşte această întâlnire principalul eveniment al verii şi o întâlnire de o mare importanţă pentru întreaga lume. 

President Trump And President Putin Hold A Joint Press Conference After Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Citiți și:  Trump şi Putin s-au străduit să dea asigurări că summitul lor a fost un succes. Ce spun imaginile - GALERIE FOTO

La cel mai urmărit summit al anului, și România a fost pe agendă. Vladimir Putin şi Donald Trump au vorbit despre scutul antirachetă, care, după cum se ştie, e mare motiv de supărare pentru Rusia. Helsinki a fost gazda unui prim summit între doi lideri extrem de diferiţi, şi ca stil, şi ca experienţă: 18 ani de putere pentru Vladimir Putin şi 18 luni la Casa Albă pentru Donald Trump. După trei ore de discuţii, Vladimir Putin şi Donald Trump au venit în faţa jurnaliştilor şi au proclamat succesul. Nu e clar ce au obţinut, nici nu avem o agendă oficială. Ei spun că au vorbit, printre altele, despre Ucraina, Siria şi arsenalul militar, inclusiv despre scutul antirachetă. Desigur, Vladimir Putin şi-a dat cuvântul că nu s-a amestecat în alegerile care l-au făcut pe Donald Trump preşedinte.  Întrebat dacă îl crede pe el sau dovezile prezentate de anchetatorii americani, răspunsul lui Donald Trump a fost îngrijorător. Atât de mult, încât un fost director CIA a folosit cuvintele "imbecil" şi "trădare".

Donald Trump, preşedintele SUA: Au venit mai mulţi oameni la mine şi mi-au spus că ei cred că este vorba despre Rusia. Şi l-am auzit şi pe preşedintele Putin care a spus că Rusia nu este implicată. Şi nici eu nu văd de ce s-ar fi implicat Rusia. (...) L-am numit concurent (pe Vladimir Putin, n.r.) şi încă unul bun. De fapt, cuvântul concurent este un compliment.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Am fost şi eu agent de informaţii, ştiu cum se fabricau dosarele, asta în primul rând. În al doilea rând, cred că Rusia este un stat democrat şi sper că voi nu negaţi acest drept ţării voastre, nu negaţi că SUA sunt o democraţie. Credeţi că SUA sunt o democraţie? Dacă e aşa, atunci concluziile finale în această dispută pot fi soluţionate doar printr-un proces în tribunal, nu de agenţii. Haideţi să nu ne mai pierdem timpul cu lucruri mărunte şi să nu mai folosim relaţia SUA-Rusia ca monedă de schimb în bătăliile politice interne.

Donald Trump şi Vladimir Putin s-au întrecut în laude şi proclamat victorii după întâlnirea lor. Nici nu le-a fost prea greu să anunţe succesul, pentru că agenda evenimentelui a fost foarte ambiguă. Dar am aflat de la Vladimir Putin că scutul antirachetă din România şi-a făcut loc în discuţiile cu Donald Trump, alături de Ucraina şi Siria. Liderul rus l-a lăudat pe Donald Trump pentru că vrea dialog, şi nu confruntare. I-a spus şi că îi este recunoscător pentru acest prim pas în rezolvarea problemelor bilaterale. Pe scurt, ce am văzut luni, la Helsinki: Startul s-a dat mai greu, pentru că Vladimir Putin a întârziat zeci de minute. Are acest obicei în comun cu Donald Trump. În total, au fost 3 ore discuţii între Donald Trump şi Vladimir Putin.

Preţ de vreo două ore, preşedinţii au fost singuri în încăpere. Doar translatorii au rămas alături de ei.  Foarte interesant, preşedintele american e cel care a cerut acest tete-a-tete, potrivit presei americane. Sunt două mari motive: primul - Donald Trump a vrut un dialog mai personal cu Vladimir Putin, pentru a dezvolta o relaţie de la lider la lider. E ce a făcut şi cu Kim Jong-un, de exemplu. Pe urmă, Donald Trump se teme de scurgeri de informaţii din astfel de întâlniri, inclusiv din partea echipei americane. Sigur că această atitudine nu face decât să întărească aparenţa unei relaţii ascunse între cei doi lideri, mai ales în contextul anchetei privind alegerile din Statele Unite. 

„Este o situaţie periculoasă cu sistemul global de apărare antirachetă al SUA”, a spus preşedintele Rusiei în urma întâlnirii cu omologul său american. Nu a existat o agendă oficială în care să apară informaţii despre eventuale discuţii legate de scutul de la Deveselu, aşa cum a scris presa străină, dar Vladimir Putin a menţionat subiectul scutului în conferinţa comună de presă cu Donald Trump. E drept, foarte pe scurt.

„Credem că este necesar să lucrăm împreună pentru o agendă a dezarmării, pentru cooperarea militară şi tehnică. Aici intră extinderea Tratatului pentru limitarea armelor ofensive strategice, este o situaţie periculoasă cu sistemul global de apărare antirachetă al SUA, care nu respectă Tratatul INF. Şi desigur să lucrăm pentru a preveni plasarea de arme în spaţiu”, a punctat liderul de la Kremlin.

Trump: Cuvântul lui Putin, mai greu decât al FBI

Pe de altă parte, am asistat la o scenă incredibilă în conferinţa de presă. Preşedintele Statelor Unite a luat apărarea Rusiei, şi nu a autorităţilor din ţara pe care o conduce. Autorităţi care spun că Statele Unite au fost victima unui atac rusesc! E vorba, desigur, despre atacul asupra alegerilor prezidenţiale americane.

Donald Trump: Am discutat direct cu preşedintele Putin despre problema amestecului Rusiei în alegerile noastre. Am simţit că e cel mai bine să-i transmit personal. Am petrecut mult timp vorbind despre asta. Preşedintele Putin este şi el preocupat să rezolve problema, este foarte interesat de acest lucru.
Vladimir Putin: Încă o dată, preşedintele Trump a ridicat problema aşa-zisului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA. Aş vrea să repet ceea ce am spus deja de mai multe ori. Federaţia Rusă nu a intervenit şi nu are intenţia de interveni în afacerile interne ale SUA, inclusiv în procesul electoral. În cazul în care va apărea orice fel de document în această privinţă, suntem pregătiţi să-l analizăm împreună.

Cu doar trei zile în urmă, FBI a inculpat încă 12 ruşi, care sunt acuzaţi de conspiraţie împotriva Statelor Unite. Atenţie, e vorba despre angajaţi ai serviciului rus de informaţii militare. Ei bine, cu preşedintele Rusiei alături, Donald Trump şi-a învinuit propria ţară. Spune că toată ancheta e o mare greşeală şi o vânătoare de vrăjitoare şi că relaţia Statelor Unite cu Rusia a devenit mai proastă ca niciodată, din cauza anilor de prostie americană. "Totul s-a schimbat în urmă cu câteva ore", e promisiunea pe care a făcut Donald Trump.

Pentru fostul director CIA John Brennan, comentariile lui Donald Trump au fost "imbecile şi un act de trădare".

Şi mai e, desigur, un element de care trebuie să ţinem cont: acest summit e finalul turneului european al lui Donald Trump. Iar întâlnirile cu aliaţii nu au fost nicidecum atât de împăciuitoare precum cea cu preşedintele Rusiei. Germania, cea despre care Donald Trump spunea că e captiva Rusiei, a declarat azi din nou că nu ne mai putem baza pe Casa Albă. Să nu uităm nici că după summitul NATO şi după vizita în Regatul Unit, Donald Trump a spus că Uniunea Europeană e un duşman din cauza relaţiilor comerciale. Acum nu mai pare la fel de ciudat că Donald Trump spunea că summitul cu liderul rus va fi cel mai uşor din toate întâlnirile programate în Europa.

Citiți și: Critici, în SUA, pe tema modului în care Trump s-a comportat în fața lui Putin: „Act de trădare”

ACTUALIZARE 18.10 A început conferința de presă, cu mai bine de o oră de întârzirere.

Vladimir Putin a spus că relațiile bilaterale sunt într-un stadiu complicat, dar că negocierile s-au desfășurat într-o atmosferă de business și le poate considera reușite.

„Era războiului rece este a trecutului îndepărtat”, a subliniat el.

Președintele Rusiei a mai spus că există o dorință comună de a remedia partea negativă a relațiilor: „Trebuie să cooperăm pe o mare gamă se subiecte”.

„Vrem să mergem mai departe cu integrarea cooperării militare. Această situație din prezent este periculoasă, în ceea ce privește interzicerea testelor nucleare”, a spus Putin.

El a adăugat că Rusia și SUA vor să se implice activ în ceea ce privește Siria, ceea ce implică și criza umanitară: „Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura succesul”.

„Vom face pași pentru instalarea unei păci durabile. Acest lucru este posibil grație președintelui Trump. Ne-am declarat și îngrijorarea în privința problema nucleară iraniană. Atragem atenția asupra caracterului pacifist al programului nuclear iranian”, a spus Putin.

El a vorbit și despre situația din Ucraina, afirmând că respectă acordurile de la Minsk, și a spus, pe de altă parte, că SUA ar trebui să îndemne autoritățile ucrainene să respecte aceste acorduri.

„Preșdintele Trump a menționat subiectul intervenției ruse în alegerile americane, iar eu voi repeta: statul rus nu a intervenit și nu va interveni în afacerile interne ale SUA”, a spus Vladimir Putin.

„În general suntem mulțumiți de rezultatul primei noastre întâlniri, îi sunt recunoscător lui Donald Trump. Nu am rezolvat toate motivele de neînțelegere, dar am făcut pași în acest sens”, a încheiat el.

„Azi sunt aici pentru a continua tradiția dilplomației americane, pentru că abordarea diplomatică e preferabilă conflictului, pentru că așa e mai bine și pentru SUA, și pentru Rusia și pentru înreaga lume. Am văzut consecințele atunci când diplomația este lăsată de-o parte și am văzut rezultatele atunci când există cooperare”, a spus Donald Trump.

„Reșlațiile noastre nu au fost niciodată mai rele, dar asta s-a schimbat în urmă cu 4 ore”, a adăugat el.

Trump a spus că există acum șansa de mai multă stabilitate în lume și că este dispus să riște din punct de vedere politic pentru a atinge acest scop.

„Am discutat și despre proliferarea nucleară, l-am pus la curent cu ce am discutat cu președintele Kim, în Coreea de Nord. Am discutat și despre teroristul islamic, despre atacurile îngrozitoare, și am deschis să păstrăm deschisă cooperarea între noi, între agențiile și instituțiile noastre pentru a asigura siguranța cetățenilor”, a spus Trump.

El a adăugat că i-a ajutat pe ruși să dejoace un atentat planificat să aibă loc în Sankt Petersburg.

Trump a vorbit și despre situația din Siria, arătând că a decis să facă presiuni asupra Iranului, pentru a limita violența din Orientul Mijlociu.

„Întâlnirea de azi e doar începutul unui proces mai lung, duce mai departe o tradiție diplomatică și a fost foarte constructivă, în interesul ambelor țări. Sunt sigur că ne vom întâlni des, în viitor, și vom rezolva toate problemele”, a încheiat el.

Un  jurnalist rus l-a întrebat pe Trump despre declarația sa privind „eliberarea” Europei de dependența de gazele rusești.„

„Acest proiect va fi finașlizat, este cel mai mare proiect petrolier și în domeniul gazelor naturale. Am discutat cu Angela Merkel în termeni destul de duri. Avem acum mai multe surse , lar SUA sunt diferite față de cum erau în urmă cu câțiva ani. Acum suntem nr. 1 în lume și suntem competitori foarte buni”, a spus el.

„Putin este un competitor foarte bun”, a răspuns Trump, la o altă întrebare.

La rândul său, Putin a spus că este dispus ca Rusia să lucreze cu SUA la niște reglementări privind piața de energie, astfel încât să aibă de câștigat toți consumatorii.

„În ceea ce privelște North Stream 2, Trump și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește tranzitul prin Ucraina, i-am explicat că nu vom pune probleme”, a spus președintele Rusiei.

Citiți și: VIDEO. Momentul în care Putin îi dă o minge de fotbal lui Trump. Care sunt semnificațiile


 

Trei teme majore ar urma să fie discutate în întâlnirea Trump-Putin: situația din Siria, anexarea Crimeei și proliferarea nucleară.

Unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor dintre Donald Trump şi Vladimir Putin ar putea fi, de asemenea, scutul antirachetă de la Deveselu. A lăsat să se înţeleagă asta chiar liderul de la Casa Albă, vineri, la Bruxelles, unde a participat la summitul NATO.

Reporter: În ce priveşte întâlnirea cu Vladimir Putin, veţi aduce în discuţie chestiunea legată de controlul armelor?

Donald Trump: Da.

Reporter: Vă veţi exprima şi îngrijorarea privind încălcarea Tratatului privind Forţele nucleare cu rază medie de acţiune?

Donald Trump: Da.

Analiştii politici, dar şi oficialii de la Moscova, se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie cel care ar putea insista pentru acest subiect. Moscova a ameninţat în repetate rânduri că va ieşi din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, pe motiv că elementele instalate de americani la Deveselu încalcă acest acord, semnat în 1986.

„Cei doi lideri ar putea ridica problema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv în contextul desfăşurării de către Statele Unite în România a unor platforme de lansare care pot să lanseze nu doar rachete de interceptare, ci şi rachete inteligente Tomahawk”, a declarat unul dintre consilierii lui Vladimir Putin.

Încă de la discuţiile preliminare pentru instalarea scutului antirachetă în Europa, Rusia s-a plâns că această facilitate nu este una defensivă, aşa cum susţin Statele Unite, ci un avanpost ofensiv al Occidentului la graniţele sale. În urmă cu un an, oficialii ruşi au acuzat că la Deveselu au fost montate rampe universale care permit şi lansarea de rachete Tomahawk spre poziţii de pe partea europeană a Rusiei.

Din cauza acestui lucru, susţin ruşii, Europa nu va mai fi în siguranţă şi acuză NATO că a adus armament ofensiv în România, Bulgaria, Polonia şi Ţările Baltice, lucru care crește riscul unor incidente militare şi încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Întreaga lume este cu ochii pe întâlnirea celor doi lideri mondiali. Vineri, un conslier al Kremlinului declara că îl consideră pe Donald Trump un prieten al Rusiei.

Este o întâlnire extrem de interesantă și prin prisma experienței celor doi șefi de stat. Pe de o parte Vladimir Putin, care are în spate 18 ani de putere și întâlniri cu alți trei președinți americani. Pe de altă parte Donald Trump, care se poate lăuda cu o experiență de numai 18 luni la Casă Albă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri