Țările grupului BRICS, între dezvoltare și corupție la cel mai înalt nivel

Data publicării:
collage dilma si zuma

Sute de oameni au demonstrat la Sao Paulo împotriva preşedintelui Dilma Rouseff, a guvernului şi a întregii clase politice. Protestatarii au cerut alegeri anticipate.

„Lucrurile nu mai pot rămâne aşa, politicienii nu fac decât să cârpească lucrurile, ceea ce înseamnă că nimic nu se va schimba”, spune un protestatar.

Dilma Rouseff este implicată în scandalul de spălare de bani de la Petrobras, compania petrolieră naţională pe care a condus-o. Preşedintele ar fi încercat personal să blocheze investigaţiile procurorilor în acest caz, unde prejudiciul ajunge la 2 miliarde de dolari. Ea mai este acuzată că a manipulat bugetul public ca să ascundă probleme înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014, pentru a-şi asigura victoria. Parlamentul urmează să voteze luna aceasta dacă Dilma Rouseff poate fi anchetată. Preşedintele brazilian respinge toate acuzaţiile şi critică protestele la adresa sa.

Trebuie să fim vigilenţi şi să rezistăm acestor tendinţe antidemocratice”, spune Dilma Rouseff.

Probleme serioase are şi Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud, o altă ţară din grupul BRICS. Şeful statului african riscă să fie suspedat din funcţie, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a respectat legea supremă. Jacob Zuma a cheltuit 16 milioane de dolari din bani publici ca să modernizeze reşedinţa privată, în condiţiile în care limita era de doar 7000 de dolari. Acum trebuie să dea banii înapoi.

Respect decizia şi voi acţiona în consecinţă”, a spus Jacob Zuma, preşedintele Africii de Sud.

Un raport din 2014 arată că preşedintele Africii de Sud şi-a construit la reşedinţa sa o piscină, un heliport, un amfiteatru, dar şi un staul pentru vaci şi un coţet pentru găini. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri