Telefonul Apple a fost deblocat pentru FBI de israelieni

Data publicării:
telefon apple fbi GettyImages-511896820

Pentru deblocarea telefonului recuperat de FBI de la atacatorul din San Bernardino, Syed Farook, compania israeliană Cellebrite a detaşat mai mulţi ingineri, coordonaţi de un hacker din oraşul american Seattle, a declarat pentru CNN o persoană apropiată situaţiei. Aceeaşi informaţie a fost publicată şi de un ziar din Tel Aviv care citează surse anonime.

Cei de la FBI au refuzat să spună cine i-a ajutat să acceseze fişierele din iPhone-ul lui Farook. Dar, pe lângă informaţiile pe surse, documente guvernamentale arată că în ziua în care a fost anunţată deblocarea telefonului, Cellebrite, a primit un contract de 218.000 de dolari din partea FBI ale cărui detalii sunt confidenţiale.

După ce atacatorii din San Bernardino, Syed Farook şi soţia sa, au fost ucişi într-un schimb de focuri cu forţele de ordine, agenţii federali americani au încercat să obţină de la Apple o cale de acces în iPhone. Însă compania americană a refuzat, argumentând că realizarea unui instrument de spargere sau ocolire a parolelor ar fi prea periculos.

Însă israelienii de la Cellerbrite lucrează chiar cu un astfel de aparat. Se numeşte Universal Forensic Extraction Device, costă 10.000 de dolari şi poate debloca 8.000 de dispozitive electronice. Şi, în vreme ce colaborarea cu FBI este secretă, departamentele locale de poliţie au ajuns să ofere chiar şi testimoniale pentru Cellerbrite.

„Dezvoltatorii actualizează constant dispozitivul, iar actualizările vin mereu pentru noile telefoane, pentru cele mai utilizate”, spune Cindy Murphy, detectiv la Poliţia din Madison.

„Folosim Cellerbrite în 95% dintre cazuri. Mai ales când vine vorba de extragerea parolelor”, a declarat, la rândul său, Jason Moyer, detectiv la Poliţia din Nashville.

Compania israeliană a fost înfiinţată în 1999, dar la început producea doar aparate capabile să transfere date de pe un telefon pe altul. Abia în 2007 a intrat în afacerea securităţii cibernetice şi a spargerii parolelor pentru autorităţi.

În acelaşi ani, Cellebrite a fost cumpărată de grupul japonez Sun Corporation. De altfel, în ziua în care FBI a anunţat că a reuşit să intre în telefonul atacatorului din San Bernardino, acţiunile Sun Corporation au crescut cu aproape 10% pe bursa de la Tokyo, deoarece investitorii au bănuit că subsidiara israeliană a fost cea care a trecut de parolă.

Citiți și:

FBI nu va dezvălui cum a decriptat telefonul teroristului de la San Bernardino

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri