Terorismul, ameninţare pentru turism. Cele mai periculoase locuri din Europa

Data publicării:
GettyImages Turcia turism 26 11 2015

Experţii în securitate din lumea întreagă au propus o regândire a măsurilor de securitate pe aeroporturi, după ultimul atentat produs la Istanbul. Iar ministerul britanic de externe a reactualizat informaţiile privind riscurile cu care se pot confrunta turiştii plecaţi în vacanţă în Europa.

Astfel, pe lângă Marea Britanie, mai sunt considerate ţări cu risc ridicat Franţa, Spania, Belgia, Germania, Turcia şi Rusia. Urmează Olanda, Danemarca, Suedia, Italia, Austria, Bosnia Herţegovina, Muntenegru, Grecia, Ucraina şi Cipru. România este printre ţările în care riscul unui atac terorist este considerat puţin probabil, alături de Bulgaria, Portugalia, Irlanda, şi alte state din Balcani sau nordul şi centrul continentului. Cele mai sigure destinaţii sunt Republica Moldova, Elveţia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Polonia, şi Ţările Baltice.

Până acum, din cauza atacurilor teroriste, turismul din Turcia a avut cel mai mult de suferit. Totuşi oamenii care trăiesc în Istanbul văd lucrurile diferit.

Aţi văzut, oamenii pe stradă sunt foarte relaxaţi, nu sunt stresaţi, nu sunt speriaţi, impactul îl are un turist sau un străin care vede la televizor ceea ce întâmplă în Turcia şi renunţă să mai vină în Turcia. Suferă deja, sunt locuri ocupate cam 50% și sunt foarte multe rezervări anulate în Turcia,” explică Zainea Gonul, româncă stabilită în Turcia.

Iar turiştii care aveau de gând să plece spre Istanbul au păreri împărţite. Unii sunt decişi să îşi continue drumul, alţii renunţă.

„Nu putem să facem nimic. Vor fi întotdeauna persoane fără discernământ şi nu cred că acest lucru are vreo legătură cu Islamul,” zice Dirk Sass, turist german.

Deşi obişnuiam să merg des în Turcia, nu mi-aş mai asuma acest risc şi nu m-aş duce acolo cu copilul,” spune Iulia, turistă din Rusia.

Nu, nu mi-e teamă. Zbor spre Istanbul, iar acolo securitatea este la niveluri maxime acolo. Din nefericire, astfel de lucruri se pot întâmpla oriunde,” adaugă Irene, turistă din Spania.

Potrivit statisticilor recente, britanicii preferă să meargă anul acesta în vacanţă în Grecia, Spania sau Portugalia. Tot Grecia se află în topul preferinţelor turiştilor din Germania, iar francezii vor alege, vara aceasta, Portugalia, Spania şi Italia.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri