Suspiciuni: Coronavirusul ar fi ajuns în Europa. La Beijing, evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc au fost anulate

Data actualizării: Data publicării:
WUHAN, CHINA - JANUARY 23: (CHINA OUT)The resident wear masks to buy vegetables in the market on January 23th,2020 in Wuhan, Hubei£¬China . Flights, trains and public transport including buses, subway and ferry services have been temporarily closed and officials have asked residents told to stay in town in order to help stop the outbreak of a strain of coronavirus that has killed 17 people and infected over 500 in places as far away as the United States. This week marks the start of Chinese Lunar New Year holiday, the busiest season for Chinese travellers. (Photo by Getty Images)
Foto: GettyImages

Autoritățile locale de la Beijing au anulat joi toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc, care începe peste două zile, cu scopul de a preveni răspândirea noului tip de coronavirus care afectează țara, relatează CNN. Totodată, au fost impuse restricții de circulație într-un al treilea oraș, Ezhou, după ce Wuhan a fost închis și Huanggang a fost pus în carantină.

Actualizare 16:20. Medicii din Singapore au identificat coronavirusul la un pacient chinez în vârstă de 66 de ani care a călătorit din orașul Wuhan, conform unei declarații a purtătorului de cuvânt din Ministerul Sănătății.

Pacientul a ajuns în Singapore de la Wuhan, luni 20 ianuarie. Bărbatul s-a prezentat la spital cu febră și tuse. 

Ministerul Sănătății din Singapore a cercetat și un al doilea caz al cărui test preliminar pentru coronavirus a fost pozitiv. Pacienta este o femeie de 53 de ani din Wuhan. Ministerul așteaptă însă rezultatele testelor suplimentare pentru a confirma prezența virusului.

Actualizare 16:00. O asistentă medicală din India care lucrează în Arabia Saudită a fost depistată având noul virus ce s-a răspândit din Wuhan, relatează CNN citând ministrul de externe indian. 

„Aproximativ 100 de asistente, majoritatea din regiunea Kerala, care lucrează la spitalul Al-Hayat au fost testate. Cu excepția unei asistente, niciuna nu prezenta coronavirusul. Asistena infectată primește îngrijiri medicale la Spitalul Național Aseer”, a scris pe Twitter Vellamvelly Muraleedharan, ministrul de externe de la New Delhi.

Arabia Saudită nu a comentat încă informațiile, mai precizează CNN.


Actualizare 15:00. „Pentru a controla epidemia și a proteja sănătatea și viețile oamenilor am decis să anulăm toate evenimentele de amploare în Beijing, inclusiv târgurile, începând de astăzi”, a transmis Biroul pentru Cultură și Turism de la Beijing, într-un comunicat citat de CNN.

„Cetățenilor li se recomandă să ia măsuri preventive suplimentare. Vom comunica toate schimbările de politici pe măsură ce situația evoluează”, au mai transmis autoritățile.

Festivitățile dedicate Anului Nou Chinezesc încep pe 25 ianuarie și se încheie pe 8 februarie.

În Europa, statele membre ale UE nu au raportat deocamdată cazuri de infectare cu noul coronavirus apărut în China, a anunţat joi Comisia Europeană, menţionând că urmăreşte cu atenţie situaţia şi ia măsuri pentru asigurarea unui răspuns coordonat la nivelul UE. Însă, o posibilă purtătoare a virusului este căutată în Franța, dar deocamdată nu sunt informații oficiale că a fost infectată înainte să părăsească Wuhan.

„Comisia urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei şi continuă să coordoneze orice măsuri necesare de răspuns la nivel european. Comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a discutat situaţia privind coronavirusul cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dimineaţa aceasta şi ieri cu miniştrii sănătăţii din Franţa şi Italia. (...) Comisia a convocat ieri o a doua întâlnire cu Comitetul pentru Securitate Sanitară pentru a discuta actualizarea evaluării de risc şi potenţialele implicaţii pentru UE”, a transmis un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

„Suntem pregătiţi să ne intensificăm eforturile şi sprijinul faţă de statele membre pentru asigurarea unui răspuns coordonat şi luarea măsurilor de control adecvate dacă va fi necesar”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

El a menționat că „niciun caz de nou coronavirus nu a fost deocamdată semnalat de către statele membre, Comisia şi statele membre aşteaptă evaluarea OMS după a doua reuniune a acesteia, care se va desfăşura astăzi”.

Majoritatea provinciilor din China au cel puțin un caz confirmat de coronavirus:

Oficial OMS: Virusul se răspândește mai ușor decât credeam inițial

Între timp, un oficial al Organizației Mondiale a declarat că virusul se răspândește mai ușor între oameni, decât se credea inițial.

„Observăm acum răspândiri la al doilea și al treilea contact”, a spus dr. David Heymann.

O răspândire la al treilea contact înseamnă că cineva care s-a infectat după contactul cu animelele bolnave la piața din Wuhan a dat virusul altei persoane, iar aceasta dă virusul unei alte persoane.

Inițial, OMS credea că virusul se transferă printr-un contact foarte apropiat, de exemplu între membrii unei familii, prin îmbrățișări, săruturi sau folosirea acelorași obiecte.

Acum însă, există dovezi că noul virus se răspândește mai ușor, de exemplu dacă o persoană infectată strănută sau tușește aflându-se în fața altei persoane.

Restricții de circulație într-un al treilea oraș din China

De asemenea, au fost impuse restricții de circulație în orașul Ezhou, aflat în sudul orașelor Wuhan și Huanggang.

Gara din acest oraș a fost închisă „pentru a duce la îndeplinire prevenția și controlul noului tip de pneumonie cauzat de coronavirus” au transmis autoritățile locale.

Piața centrală și locurile publice din Huanggang, orașul învecinat, au fost închise temporar, iar cei care intră și ies din oraș sunt controlați.


Primul oraș băgat în carantină a fost Wuhan, unde de altfel a și apărut virusul. Începând de miercuri seară nimeni nu mai intră și nu mai iese din metropola cu 11 milioane de locuitori.

În localitatea vecină trăiesc 7 milioane de locuitori. Autoritățile din Huanggang au anunțat că și ele vor închide transportul public, în încercarea de a opri răspândirea virusului care se transmite de la om la om.

Potrivit noilor informații apărute în legătură cu acest caz, sursa noului coronavirus ar fi carnea de şarpe vândută fără respectarea normelor de igienă, într-o piață de Wuhan. Între timp, locuitorii din acest oraș spun că se simt „de parcă ar fi sfrâșitul lumii” și se tem că vor rămâne fără provizii de hrană, relatează BBC.

Și în afara Chinei sunt raportate noi îmbolnăviri. În Hong Kong a fost raportat un al doilea caz, iar în Statele Unite 16 oameni sunt monitorizați după ce au intrat în contact cu un bărbat de 30 de ani, primul caz de îmbolnăvire confirmat din SUA.

Magazinele din Wuhan au fost golite

Orașul Wuhan din centrul țării, unde a apărut virusul, a fost închis. Cei peste peste 11 milioane de locuitori nu mai au voie să iasă, iar nimeni din exterior nu intră. Transportul public de călători a fost complet oprit.

Riscul era foarte mare, deoarece este perioada când sute de milioane de chinezi călătoresc către orașele sau satele natale ca să celebreze Anul Nou Lunar cu rudele, așa cum cere tradiția.

Trenurile, avioanele, autobuzele și alte mijloace de transport sunt foarte aglomerate iar un singur strănut ar fi putut contamina sute de oameni.

Un locuitor din Wuhan a publicat pe rețelele sociale o fotografie cu rafturile goale ale unui supermarket. El a mai spus că aproape toate alimentele au fost vândute.

David Culver, corespondent CNN: „Situația e atât de sensibilă încât, imediat după ce am ajuns și am început să filmăm, forțele de ordine ne-au cerut să ne oprim. Un soi de neliniște plutește în aer la Wuhan.”

Zhou Xianwang, primarul din Wuhan: „Ne concentrăm pe prevenție și control așa cum ne-a rugat secretarul-general Xi.”

Oficialii de la Beijing încearcă să blocheze virusul să se răspândească și mai mult, după ce ieri a ajuns în Hong Kong, la aproape 1.000 de kilometri depărtare.

Locuitor: Cred că cei mai mulți locuitori din Hong Kong sunt foarte speriați de această boală. Cei mai mulți dintre noi suntem speriați, purtăm acum măști ca să nu ne îmbolnăvim.

Locuitor: Cred că guvernul ar trebui să ofere mai multe măști. Acum în Hong Kong, măștile sunt cam scumpe și greu de găsit.

Organizația Mondială a Sănătății a apreciat măsurile luate de China pentru a preveni răspândirea bolii.

Tedros Ghebreysus, șeful OMS: „Suntem în legătură cu autoritățile chineze 24/7 și avem contact direct chiar cu ministrul. Le-am spus că dacă iau măsuri ferme, nu numai că vor controla răspândirea bolii în țara lor, dar vor minimiza șansele ca boala să se răspândească internațional.”

În Statele Unite, singura țară din afara Asiei unde a fost confirmat un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus, autoritățile au descoperit că bărbatul infectat a intrat în contact cu mai mulți oameni înainte să ajungă la doctor.

Acest nou coronavirus a fost identificat în China la finalul anului 2019. Răspândirea a început dintr-o piață de pește din orașul Wuhan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...