Zeci de victime, după un atentat în curtea unei instituții de învățământ din Bogota

Data actualizării: Data publicării:
atentat columbia durere

O maşină-capcană, încărcată cu 80 de kilograme de explozibil, a fost detonată în curtea unei academii de poliţie din Bogota, capitala Columbiei, unde un atentat de o asemenea gravitate nu s-a mai produs de foarte mulți ani, în condițiile în care gherilele FARC au depus armele anul trecut.

Cel puţin 20 de oameni murit şi alţi 68 au fost răniţi după ce o maşină-capcană a fost detonată în curtea Academiei de Poliţie din Bogota. Vehiculul încărcat cu 80 de kilograme de explozibili a trecut cu forţa printr-un punct de control, a intrat în curtea şcolii şi a explodat. 

Atacul asupra Şcolii de Poliţie „General Francisco de Paula Santander”, unde studiază tineri din Columbia, dar şi din alte ţări latino-americane, a fost comis joi, puţin după ora locală 9:30.

Cel puţin opt dintre cei decedaţi erau cadeţi. Și cel care a comis atentatul se numără printre morți.

Preşedintele columbian Ivan Duque a numit incidentul drept „un atac terorist smintit”. Investigatorii au ajuns la concluzia că a fost folosită o substanţă explozivă foarte puternică, utilizată în trecut de diverse grupări rebele.

Gherilele FARC s-au predat anul trecut, după 53 de ani de luptă contra guvernului columbian, dar au mai rămas rebeli care nu vor să depună armele. Autorităţile l-au identificat pe autor, dar nu au informat despre posibile legături ale acestuia cu vreuna dintre grupările armate ilegale.

Un atac de o astfel de gravitate, comis chiar în capitală, nu s-a mai întâmplat de cel puțin 16 ani.

Atentatele cu mașină-capcană au fost frecvente în timpul zecilor de ani de război civil între stat și diferitele grupări rebele de extremă-stânga, dar și în violențele care au implicat cartelul drogurilor de la Medellin condus de celebrul lord al drogurilor Pablo Escobar.

Citiți și: 60 de ani de moarte în țara lui Pablo Escobar. Bilanțul înspăimântător al conflictului din Columbia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri