Dodon insistă pentru alegeri anticipate și modificarea Constituției

Data actualizării: Data publicării:
161114_IGOR_DODON_ANUNT_CASTIGARE_12_INQUAM_Adel_Al-Haddad_
Foto: Inquam Photos / Adel al-Haddad

Preşedintele moldovean Igor Dodon insistă pentru alegeri parlamentare anticipate şi vrea să modifice Constituţia pentru a transforma statul de peste Prut în republică prezidenţială. Liderul de la Chişinău a făcut aceste declaraţii după discuţii de câteva ore cu premierul şi preşedintele parlamentului moldovean.

Sunt ferm pentru alegeri parlamentare anticipate. Am informat Parlamentul și Guvernul despre inițiativa legislativă care îi dă dreptul președintelui să dizolve Parlamentul. Sunt două modalități de modificare a Constituției - una doar pentru dizolvarea Parlamentului, alta pentru crearea statului prezidențial”, a declarat președintele Republicii Moldova.

Jurnalistul moldovean Dorin Galben a declarat că proiectul lui Dodon „nu se va solda cu succes” deoarece ar trebui aprobat de Parlament și este puțin probabil ca parlamentarii să fie de acord cu propunerea. El a adăugat că Dodon a avut și în campania electorală mai multe declarații populiste, care au șanse mici de realizare. 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în urmă cu o săptămână că până la sfârșitul lunii februarie va prezenta o inițiativă de modificare a Constituției pentru ca președintele să aibă dreptul de a dizolva Parlamentul, cu excepția circumstanțelor prevăzute de actuala Constituție. 

Modificarea Constituției poate fi inițiată fie de cel puțin 34 de parlamentari, fie de guvern sau de cetățeni, prin strângerea de semnături. În acest context, șeful statului moldovean a precizat că nu exclude ideea organizării unui referendum național pentru acordarea unor atribuții suplimentare președintelui țării. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri