Meleșcanu, poziție opusă de cea a UE pe tema R. Moldova: Se pronunță pentru alegeri anticipate

Data actualizării: Data publicării:
teodor-melescanu-govro
Teodor Meleșcanu: Foto: gov.ro

România iese din nou din rândul ţărilor europene în politica externă. Ministrul Teodor Meleşcanu a spus că peste Prut ar trebui organizate alegeri anticipate, cum vrea tabăra oligarhului Vlad Plahotniuc. Asta, în timp ce Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie este asigurată în prezent tocmai de România, a anunţat încă de ieri că susţine un guvern legitimat democratic, adică pe acela condus de Maia Sandu.

„Situația este dificilă. Curtea Constituțională din Moldova a adoptat o decizie foarte clară, o formulă care să pună capăt faptului că după trei luni de la alegerile parlamentare nu a fost constituit un asemenea Guvern.Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și obligatorii. În opinia mea, în situația gravă în care se găseste Republica Moldova, singura soluție este întoarcerea la electorat. Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamentare anticipate în 6 septembrie”, a spus Meleşcanu.

Ministrul de Externe a adăugat că ambasadorul României la Chișinău a avut o întrevedere cu președintele republicii Moldova, Igor Dodon. Ambasadorul urmează să aibă discuții și cu președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

„În cursul zilei de astăzi (luni-nr.) am dat intrucțiuni ambasadorului nostru de la Chișinău să participe la o întâlnire organizată de președintele Dodon, împreună cu alte state membre ale UE. Întâlnirea a durat 15 minute, în care a vorbit numai președintele Dodon. După care niciun alt stat membru al UE nu a vorbit nimic. În paralel cu această instrucțiune pe care i-am adresat-o ambasadorului i-am dat și o instrucțiune să aibă tot astăzi o întâlnire cu liderul Partidului Democrat, unde din punctul nostru de vedere credem că ar trebui și ei să fie implicați. Suntem foarte preocupați de escaladarea protestelor care sunt la ora actuală în Republica Moldova”, a spus Teodor Meleșcanu.

Ministrul de Externe a adăugat că România a făcut un apel la calm pentru toate forțele politice din Moldova.

„Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile statului român urmăresc îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat membru care ocupă Președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reținere și dialog politic. Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea și consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real și a unei garanții că acesta se va realiza”, a spus Meleșcanu.

Întrebat dacă Ministerul de Externe recunoaște guvernul Maiei Sandu, Meleșcanu a răspuns: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”.

Republica Moldova este în plină criză politică. Președintele Igor Dodon a semnat, sâmbătă, decretul de numire a liderului formațiunii PAS, Maia Sandu, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Dodon a fost însă suspendat din funcție de Curtea Constituțională, care a invalidat și guvernul Maiei Sandu, susținut însă de UE și SUA. Pavel Filip a fost numit președinte interimar și a convocat alegeri anticipate pentru 6 septembrie.

Surse: Digi24, Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri