Scurgerea radioactivă de la Rîbnița, „fake news” - președintele Comisiei Naționale de Control a Activităților Nucleare

Data actualizării: Data publicării:
ribnita

O explozie care ar fi avut loc săptămâna trecută la o uzină metalurgică din Transnistria ar fi provocat o scurgere radioactivă. Presa din Republica Moldova scrie că nivelul radiaţiilor în zonă ar depăşi de 300 de ori norma admisă. Deflagraţia s-ar fi produs în timpul prelucrării metalului în cuptorul principal. Angajaţii uzinei au fost evacuaţi, iar întreaga activitate suspendată. Autorităţile de la Tiraspol fac acum cercetări cu privire la natura incidentului, precizează media de la Chişinău care adaugă faptul că nu a fost solicitată intervenţia serviciilor de urgenţă. Nici administraţia Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare a declarat că nu a fost informată despre incident.

Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale de Control a Activitiților Nucleare, a declarat joi la Digi24 că nu există niciun pericol pentru România. „Noi urmărim zilnic, 24 de h din 24, raportările pe care rețeaua națională de monitorizare a radiațiilor pe tot teritoriul României, atât în ceea ce privește radiațiile gamma, aerosolii, cât și depunerile fixate de pe sol, și nu a avut loc nicio variație, ele sunt cu mult, cu mult sub limita admisă, de peste 10 ori, atât în zonele limitrofe Republicii Moldova - Iași, Suceava, în partea spre Piatra Neamț -, cât și pe restul teritoriului țării. Am aflat și noi de aceste suspiciuni că ar exista un incident în Transnistria, la Rîbnița, am discutat cu omologul din R. Moldova. Și dânșii au aflat tot de pe rețelele de socializare și au făcut măsurători și nu au constatat nicio creștere”, a spus Rodin Traicu. 

„Părerea care s-a format până la ora actuală este că n-a avut loc niciun incident. Măsurătorile ar fi relevat variația parametrilor în ceea ce privește emisiile. S-au mai întâlnit cu alarme false acum cinci ani, tot în acest sens, care nu s-au confirmat”, a spus președintele Comisiei Naționale de Control a Activităților Naționale, care a catalogat informațiile de pe rețelele de socializare drept un „fake news”.

„Astăzi dânșii (autoritățile omoloage din R. Moldova - n.r.) au programată o inspecție la această uzină ca să aibă confirmarea deplină că nici pe departe n-a existat vreun incident, așa cum apare în rețelele de socializare”, a subliniat Rodin Traicu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri