WSJ: FBI anchetează dispariția miliardului de dolari din R. Moldova

Data actualizării: Data publicării:
banca nationala a moldovei

Statele Unite s-ar implica în ancheta de corupţie din Republica Moldova cu privire la furtul unui miliard de dolari, relatează The Wall Street Journal, care citează un fost oficial de la Chișinău, dar și o rezoluție depusă în Congresul american.

Mihail Gofman, fost adjunct al şefului Agenţiei de luptă împotriva spălării banilor din Republica Moldova, susține că a discutat despre acest caz cu oficiali de la Washington. El spune că s-a întâlnit cu anchetatori de la FBI şi de la Departamentul de Securitate Internă. FBI nu a confirmat, nici nu a infirmat existenţa unei investigaţii, precizează WSJ.

În vara anului 2014, a dispărut aproape un miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova.

Premierul de la acea vreme, Vlad Filat, a fost condamnat la şapte ani de închisoare, iar noul guvern a promis că va recupera banii.

Mihail Gofman susține că furtul a implicat tranzacţii constând într-o cascadă de împrumuturi fictive, în baza unor garanţii fictive, care nu au fost plătite vreodată. De asemenea, documente care constituie probe ale furtului au fost încărcate într-o furgonetă, duse într-o zonă rurală şi incendiate, a declarat el.

Potrivit unui raport  întocmit de firma americană Kroll pentru Banca Centrală a Moldovei, în aprilie 2015, omul de afaceri Ilan Shor şi asociaţi ai săi „au jucat un rol esenţial” în coordonarea activităţilor cu privire la furt.

Tot potrivit raportului, o dubă, folosită la transportarea dosarelor de arhivă ale unei companii având cu legături cu Shor, ar fi fost furată cu doar câteva zile înainte de planul de salvare întocmit de Banca Centrală şi a fost găsită incendiată, menționează Wall Street Journal, citat de News.ro.

Pe de altă parte, în septembrie, reprezentantul republican Randy Weber din Texas a depus un proiect de rezoluţie, adoptat de Camera Reprezentanţilor, care îndemna Statele Unite să susţină eforturile în lupta împotriva corupţiei din Republica Moldova. Rezoluţia evoca furtul miliardului, afirmând că relevă corupţia la cele mai înalte niveluri din Guvernul moldovean.

Cine este Mihail Gofman

gofman - fb

Nu este pentru prima dată când Mihail Gofman susține că ar exista o anchetă în SUA pe tema miliardului dispărut. El a făcut aceste afirmații și în august, într-un interviu pentru site-ul Anticorupție.md, dar multe dintre declarațiile lui de atunci au fost infirmate de Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție.  

Gofman a mai declarat că în spatele furtului din sistemul bancar moldovenesc s-ar afla forțe din afara Republicii Moldova și că firmele rusești care au primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău ar fi fost implicate și în furtul miliardului.

Pe de altă parte, însuși Gofman este un personaj controversat în Republica Moldova, ridicând dubii mai ales averea pe care o are. 

La scurt timp după publicarea unei investigații de presă, Gofman a fost demis în urma unei verificări din partea Consiliului Național Anticorupție, în care se constata că acesta a încălcat „principiile integrităţii morale, respectului şi loialităţii” din Codul de conduită al angajaţilor instituţiei. Gofman a atacat decizia CNA în instanță, cerând să fie repus în funcție și să-i fie achitate daune morale și materiale, dar instanța de judecată i-a respins cererea.

Potrivit unei postări pe Facebook, care datează din 11 octombrie, Mihail Gofman spune că este urmărit penal pentru divulgarea secretului de stat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri