Pașaport diplomatic. Mutarea ambasadei României la Ierusalim, o mișcare ce poate clătina o prietenie

Data publicării:
ahmad majdalani
Foto: Facebook

Discuţia despre mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu este încă închisă. Analiza acestei idei, cu argumente pro şi contra, pe care Ministerul Afacerilor Externe a făcut-o, a fost trimisă mai departe premierului, iar de acolo trebuie să plece spre preşedinţie, pentru decizia finală. Între timp, este necesar să ne gândim la consecinţele pe termen lung pe care le poate avea un astfel de gest. Ahmad Majdalani, consilierul liderului palestinian Mahmoud Abbas, a vorbit despre acest subiect la Paşaport diplomatic.

Cristina Cileacu: Israelienii spun că ei au dreptul să decidă ce oraş este capitala ţării lor. Dacă ceva de genul mutării amabasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, să spunem că este un scenariu, se va întâmpla, care va fi reacţia părţii palestiniene?

Ahmad Majdalani: În primul rând, ne dorim ca acest lucru să nu se întâmple. Pentru că ne dorim să continuăm relaţiile istorice cu România şi să le dezvoltăm. Dar dacă acest lucru se va întâmpla, noi vom considera că el afectează interesele naţionale ale poporului palestinian şi în consecinţă, vom lua toate măsurile necesare pentru protejarea acestor interese și ne vom opune unei asemenea hotărâri atât în plan bilateral (deşi, cu siguranţă nu vor mai exista relaţii bilaterale - noi am suspendat toate relaţiile noastre cu SUA după acea decizie) atât la nivelul Ligii Arabe, al statelor islamice, precum şi la nivel internaţional. Cred că interesele României în lumea arabă şi islamică vor avea mult de suferit în urma unei asemenea decizii dacă într-adevăr, se va decide mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Aş vrea să fiu bine înţeles: noi nu transmitem ameninţări, ci vorbim depre apărarea intereselor noastre şi, aşa cum am spus puţin mai înainte, sperăm că România şi nici o altă ţară prietenă, de care ne leagă relaţii istorice strânse, să nu facă un asemenea pas.

Interviul integral pe care Ahmad Majdalani l-a acordat pentru Digi24 poate fi urmărit aici. Emisiunea Paşaport diplomatic poate fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la ora 22:30, pe Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri