Plan pentru doborârea unui avion în Australia

Data actualizării: Data publicării:
Airport Security Increased Following Terror Raids In Sydney
FOTO: Guliver/GettyImages

Atac terorist dejucat în Australia. În urma unei operaţiuni majore desfăşurate de divizia antitero, poliţia din Sydney a arestat patru persoane care plănuiau să doboare un avion.

Potrivit autorităţilor, suspecţii urmau să folosească un dispozitiv artizanal. Nu au precizat însă dacă a fost vizată o cursă internă sau internaţională. Premierul australian a anunţat că vor fi introduse măsuri suplimentare de securitate în aeroporturile mari de pe continent, dar a dat asigurări că totul este sub control.

Anchetatorii au confiscat materiale care ar fi putut fi folosite pentru fabricarea unui dispozitiv explozibil improvizat, în urma unor raiduri descrise drept o „operaţiune majoră antiterorism”.

Raidurile au avut loc în suburbiile Surry Hills, Lakemba, Wiley Park şi Punchbowl, însă nivelul alertei teroriste rămâne  la „probabil”, a anunţat postul de televiziune ABC News Australia.

Un comisar de poliţie a precizat că cei patru arestaţi sunt suspectați că ar fi avut legături cu un presupus complot „inspirat de islamişti”.

„În ultimele zile, forţele de ordine au aflat informaţii care sugerau că unele persoane din Sydney plănuiau să comită un atac terorist folosind un dispozitiv explozibil improvizat”, a adăugat el.

Comisarul a explicat că poliţia nu are încă date despre un „atac anume, despre loc, dată sau moment” şi se aşteaptă ca ancheta să fie „lungă”.

Aliată apropiată a SUA, Australia se teme că militanții islamiști întors din Orientul Mijlociu ar putea comite atacuri teroriste pe teritoriul său. Insula-continent a fost vizată de numeroase atacuri în ultimii ani, inclusiv o luare de ostatici într-o cafenea din Sydney, soldată cu moartea a doi ostatici și a agresorului.

Aproape 100 de indivizi au plecat din Australia în Siria și luptă în rândurile grupărilor extremiste, între care și gruparea jihadistă Statul Islamic, potrivit cifrelor publicate luna trecută de Ministerul pentru Imigrație.

(surse: Digi24, News.ro, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri