Portret | Liderul care a îndepărtat Polonia de UE

Data publicării:
Jaroslaw Kaczysnki To Run For President
KRAKOW, POLAND - APRIL 18: Jaroslaw Kaczynski attends the funeral of his twin brother, late Polish president Lech Kaczynski, on April 18, 2010 in Krakow, Poland. Jaroslaw Kaczynski has since announced that he will run for president in June 20 Polish elections as candidate for the Law and Justice Party. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Principalul responsabil pentru situaţia în care se află acum Polonia e Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului „Lege şi Justiţie”. Văzut de mulţi drept omul din umbră al puterii de la Varşovia, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech Kaczynski a încercat de mai multe ori, fără succes, să ajungă şi el în fruntea ţării. Analiştii politici spun că victoria partidului său la alegerile din 2015 e, de fapt, victoria pe care Jaroslaw Kaczynski şi-a dorit-o dintotdeauna.

Jaroslaw Kaczynski: Nu vor fi răzbunări, gânduri duşmănoase, jocuri de culise sau reglări de conturi. Nu vor exista răzbunări împotriva celor care au pierdut, chiar dacă sunt responsabili pentru înfrângere.

E ceea ce spunea Jaroslaw Kaczynski imediat după câştigarea alegerilor din octombrie 2015. La fel ca preşedintele Andrzej Duda, Kaczynski este un catolic fervent care se opune căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. De asemenea, nu vrea imigranţi şi refugiaţi în Polonia, despre care a spus că sunt purtători de boli şi paraziţi.

Jaroslaw Kaczynski, preşedintele formațiunii „Lege şi Justiţie”: Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume suferă de foame, aşa că haideţi să-i adoptăm pe toţi! Cine este responsbil pentru atragerea ca un magnet a acestor imigranţi pe criterii economice? Germania! De aceea, asta e problema ei!

În plan extern, Jaroslaw Kaczynski este fan declarat al premierului ungar. Îi place "democraţia iliberală" pe care Viktor Orban a expus-o public în 2014. Există, însă, un punct în care cei doi nu se întâlnesc. Rusofob convins, polonezul nu a importat din Ungaria lui Orban ideea apropierii de Rusia. Ba chiar urăşte Rusia. Iar spre Germania priveşte cu neîncredere, pentru că ambele ţări îi aduc aminte de cel de-al Doilea Război Mondial, când Polonia a fost prinsă la mijloc în confruntarea dintre cele două superputeri.

Jaroslaw Kaczynski nu este căsătorit şi, până la 60 de ani, a locuit împreună cu mama sa. În perioada în care a fost premier, îşi ţinea banii într-un cont comun cu mama sa, care-i administra salariul. Adorat de conservatorii din Polonia, care văd în el un apărător al valorilor fundamentale, Kaczynski este contestat de progresişti, care-l consideră un obstacol în calea modernizării ţării.

„Este mic, nu foarte politicos şi nici foarte deştept şi seamănă cu un avocat provincial”, l-a descris în urmă cu câţiva ani un jurnalist englez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri