Presa internațională, cu ochii pe România

Data publicării:
Country On The Brink of Recession According To Business Leaders
LONDON - JULY 08: Newspapers are for sale on a news stand on July 8, 2008 in London, England. The United Kingdom is believed to be on the brink of recession according to business leaders. (Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)

A treia zi de proteste şi evoluţiile politice din România continuă să primească spaţii ample în presa internaţională. Sunt din ce în ce mai multe publicaţiile străine care vorbesc despre situaţia din ţara noastră. În plus, mai multe posturi de televiziune străine au transmis imagini în direct de la protestul din Bucureşti de aseară. BBC a fost unul dintre ele.

Guvernul român rămâne ferm pe poziţie, scrie Reuters, refuzând să retragă ordonanţa care a provocat uriaşe proteste în toată ţara, pentru a treia zi la rând.

Agenţia Bloomberg publică un articol în care explică de ce protestează românii, care sunt motivele Guvernului pentru emiterea acestei ordonanţe şi cât de mare e corupţia în România. Nu sunt manifestaţii populiste, precizează Bloomberg, care adaugă că populismul a venit dinspre Guvern, sub forma creşterilor de pensii şi salarii.

Evenimentele din România sunt subiectul principal de pe pagina de internet a postului de televiziune Euronews, care titrează că premierul Sorin Grindeanu menţine ordonanţa, în ciuda protestelor. Euronews precizează şi că tabăra care se opune ordonanţei încearcă să obţină anularea acesteia.

Curtea Constituţională a României, sesizată de preşedintele ţării şi de CSM în privinţa ordonanţelor controversate ale guvernului care îndulcesc tonul în privinţa corupţiei, spune că va analiza argumentele ambelor părţi în câteva zile”, notează Euronews.

Despre situaţia tensionată de la Bucureşti vorbesc şi jurnaliştii BBC, care fac o scurtă analiză a ceea ce se întâmplă în ţara noastră.

„Cred că problema aici este regimul mai presus de stat, nu neapărat corupţia în adevăratul sens al cuvântului. De fapt, situaţia a cam scăpat de sub control, corupţia a devenit un fel de slogan folosit pentru vânarea inamicilor politici, a duşmanilor personali”, a explicat analistul politic Nick Kohan.

Jurnaliştii de la The Guardian scriu despre refuzul premierului român de a retrage ordonanţa care i-a adus pe oameni în stradă. Publicaţia britanică menţionează că sunt cele mai mari proteste de la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu încoace.

Proteste uriaşe au cuprins România", sunt cele mai mari de după căderea comunismului, scrie şi prestigiosul The New York Times. Jurnaliştii americani precizează că este de aşteptat ca manifestaţiile să continue şi în weekend. De asemenea, jurnaliștii de la NYT au demarat o campanie în care îi invită pe cititori să spună dacă s-au confruntat vreodată cu corupția în România. 

Protestele din România au ajuns şi în programele de ştiri ale televiziunii Al Jazeera. Ciocnirile de stradă de miercuri seară au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a postului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Televiziunea canadiană CBC News anunţă: România este zguduită de proteste din cauza unei ordonanţe de urgenţă. Ziariştii despre manifestaţiile uriaşe din toată ţara şi despre decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a sesiza Curtea Constituţională în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri