Reacția SUA la atacul Iranului. Donald Trump s-a adresat națiunii: „Pare că Iranul dă înapoi”. Americanii impun sancțiuni economice

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
FOTO: Somodevilla/Getty Images

Donald Trump s-a adresat națiunii la ora 18 (ora României), pentru a face anunțuri legate de reacția SUA la atacul comandat de Iran asupra bazei militare americane din Irak. Șeful de la Casa Albă a anunțat că nu dorește să folosească forța împotriva Iranului, dar că vor fi impuse sancțiuni economice dure împotriva acestei țări. Trump a declarat că ”pare că Iranul dă înapoi” după atacul cu rachete de marți noaptea. 

Președintele SUA a întârziat o jumătate de oră la conferința de presă fixată pentru ora 11, ora locală, și a sosit însoțit de vicepreședintele Mike Pence și de șefii de la Pentagon.

Principalele declarații ale lui Donald Trump:

  • Atâta timp cât voi fi președintele SUA, Iranul nu va avea voie să aibă arme nucleare 
  • Nu au fost victime și niciun american nu a fost rănit aseară
  • Forțele americane sunt pregătite pentru orice
  • Săptămâna trecută am luat măsuri pentru a împiedca un terorist nemilos să amenințe omenirea. Qasem Soleimani a antrenat teroriști, inclsuiv Hezbollah, să atace ținte civile. A rănit şi a ucis mii de militari americani, inclusiv prin instalarea minelor artizanale care mutilează şi distruge victimele. Plănuia atacuri asupra unor ținte americane dar l-am oprit. Ar fi trebuit să fie eliminat cu mult timp în urmă.
  • Vom impune sancțiuni economice dure împotriva Iranului. Aceste sancţiuni puternice vor fi menţinute până când Iranul îşi schimbă comportamentul. Doar în ultimele luni, Iranul a capturat nave în apele internaţionale, a lansat un atac neprovocat asupra Arabiei Saudite şi a doborât două drone americane.
  • Acordul nuclear prostesc semnat cu Iran le-a permis să-și umple cuferele cu bani. În loc să mulțumească Americii, au început să cânte ”Moarte Americii” și să sponsorizeze terorismul în regiune Rachetele lansate azi noapte împotriva noastră și a aliaților noștri au fost finanțate cu fonduri de la fosta administrație
  • Iranul trebuie să renunțe la ambițiile nucleare și la susținerea terorismului
  • A venit timpul ca Germania, UK, Franța China, să recunoască această realitate. 
  • Astăzi o să cer NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. 
  • La ora aceasta SUA este pe primul loc la producția de petrol din lume, nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu.
  • Forțele americane sunt mai puternice ca niciodată. Suntem puternici, rapizi și letali. Avem în fabricație rachete hipersonice. Nu înseamnă că vrem să le folosim. Nu vrem să le folosim. Forța economică și militară a SUA este cea mai mare. Am distrus organizația teroristă Stat Islamic și l-am ucis pe liderul acestei grupări, al Baghdadi, care era responsabil pentru atâtea morți. Numeroși luptători SI au fost uciși sau capturați în timpul mandatului meu. Anihilarea Stat Islamic este bună și pentru Iran și ar trebui să colaborăm acolo unde avem intenții comune.

  • Către poporul și liderii Iranului - vrem ca voi să aveți un viitor, un viitor măreț, unul pe care îl meritaţi. Un viitor al prosperităţii pe plan intern şi în armonie cu naţiunile lumii. Statele Unite sunt dispuse să ajungă la pace cu cei care vor acest lucru.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri