Rusia vs SUA | Marea ruptură de după Războiul Rece

Data actualizării: Data publicării:
President Obama Attends Annual UN General Assembly
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 28: (AFP OUT) U.S. President Barack Obama (L) and Russian President Valdimir Putin toast during a luncheon hosted by United Nations Secretary-General Ban Ki-moon during the 70th annual UN General Assembly at the UN headquarters September 28, 2015 in New York City. Obama held a bilateral meeting with Indian Prime Minister Narendra Modi and with have a face-to-face meeting with Putin later in the day. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Din articol

Rusia a dus rachete nucleare în exclava Kaliningrad, lângă Polonia şi Lituania. Mai mult: va transforma instalaţiile militare din Siria, de la Marea Mediterană, în bază militară permanentă. Rusia vrea şi să redeschidă două baze militare din vremea Războiului Rece, în Cuba şi în Vietnam. Sunt acţiuni în forţă ale Moscovei pe plan militar, toate decise în ultimele zile. Iar analiştii vorbesc deja de un război între Rusia şi Occident, chiar dacă nu a fost declarat oficial. Ministrul german de Externe e şi mai categoric: trăim vremuri mai periculoase decât Războiul Rece.

De la anexarea Crimeei în 2014, la neînţelegerile privind războiul din Siria, relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt într-o prăbuşire continuă. Dacă în Europa, liderii politici încearcă să menţină dialogul pe linia de plutire, între Washington şi Rusia fisura s-a transformat într-o mare ruptură. Suspiciunile că ruşii încearcă să tulbure alegerile prezidenţiale din Statele Unite a fost un motiv în plus de dispută.

Nicolas Tenzer, preşedintele Centrului pentru Studiul şi Cercetarea Deciziilor: „Avem o putere, care e Rusia, care nu poate sau pare că nu poate fi oprită de nimeni. Şi cred că este un lucru îngrijorător.”

Ruptura dintre Rusia şi Occident e dublată de decizii militare la Moscova.Unele vizează direct Europa, cum ar fi instalarea de rachete Iskander, capabile să poarte încărcătură nucleară, în Kaliningrad - teritoriul rus înconjurat de state membre NATO şi UE. Polonia a reacţionat deja la această măsură, pe care a catalogat-o ca fiind un răspuns exagerat la activităţile NATO în regiune.

Arkady Moshes, director Institutul Finlandez pentru Afaceri Internaţionale: „Nimeni nu vrea să vorbească despre confruntări, despre Război Rece sau război în desfăşurare. Dar, nimeni nu ar trebui să ignore realitatea. Iar realitatea este care este: ne confruntăm cu război în centrul Europei.”

Rusia are un cuvânt greu de spus în Siria, unde sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Are efective militare în portul Tartus şi recent a instalat acolo sisteme anti-rachetă. Iar în viitor, aici va fi o bază militară rusă permanentă. Rusia mai are baze militare în Ucraina, la Sevastopol şi în Tadjikistan. Şi se gândeşte să le reactiveze pe cele din Cuba şi Vietnam, închise la începutul anilor 2000, când relaţiile cu Occidentul păreau că se resetează şi că Războiul Rece va rămâne doar o amintire. De asemenea, Moscova vrea să obţină acces la baze militare din Egipt, pentru o mai mare influenţă în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

Reactivarea bazei ruse din Cuba readuce în mintea tuturor criza rachetelor din octombrie 1962. Au fost 13 zile de conflict deschis între Statele Unite şi Uniunea Sovietică, după ce Moscova a decis să instaleze rachete balistice în Cuba, la nici 200 de kilometri distanţă de coastele americane. A fost momentul în care Războiul Rece se putea în orice clipă transforma într-un război nuclear.

Acum, în 2016, Rusia şi Occidentul jonglează cu aceleaşi ostilităţi din vremea războiului rece. Dar consecinţele pot fi mult mai grave, a avertizat ministrul german de externe.

E o eroare să credem că este ca pe vremea Războiului Rece. Timpurile pe care le trăim sunt diferite şi sunt mai periculoase", a declarat Frank-Walter Steinmeier pentru Bild.

Citiți și:  Statele Unite se pregătesc să trimită trupe în Norvegia

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri