Pelerinaj la Moscova. Erdogan, Netanyahu și Gabriel, întâlniri cu Putin

Data actualizării: Data publicării:
putin cu erdogan - fb

Pelerinaj politic, la acest sfârșit de săptămână, la Moscova. Preşedintele Turciei, premierul israelian şi ministrul german de Externe sunt toţi în Rusia. Oficial, vizitele nu au nicio legătură. Benjamin Netanyahu s-a întâlnit deja cu Vladimir Putin. Astăzi, liderul de la Kremlin se va vedea şi cu Recep Erdogan. Cât despre Sigmar Gabriel, şeful diplomaţiei germane s-a văzut deja cu Vladimir Putin şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În conferinţa de presă de ieri, Sigmar Gabriel a avertizat că temerea lui este că lumea intră într-o nouă cursă a înarmării cu Rusia.

De asemenea, oficialul german a recunoscut că ţara sa are multe puncte în care nu este de acord cu Rusia. Ucraina este cel mai important dintre ele.

Într-un gest foarte interesant, oficialul german a ţinut să-i dea o replică lui Serghei Lavrov, deși nu a fost întrebat de jurnaliști despre subiect. A comentat declaraţia ministrului rus de Externe, făcută la Munchen, în luna februarie, despre nevoia unei noi ordini mondiale post-occidentale.

„Procesul globalizării economice şi politice a fost conceput în principal ca un instrument pentru a creşte dominaţia unui club select de state asupra lumii. Un astfel de sistem nu poate rezista pe termen lung. În acest moment, liderii responsabili ar trebui să facă o alegere. Sper că vor alege să creeze o lume democrată, o ordine mondială corectă. Dacă vreţi, îi putem spune o ordine mondială post-Vest”, a spus Serghei Lavrov luna trecută.

În conferinţa de presă de la Moscova, Sigmar Gabriel i-a spus lui Serghei Lavrov că are o senzaţie de disconfort atunci când aude discuţii despre o ordine mondială post-Vest, pentru că Vestul înseamnă anumite valori, nu geografie.

„Trebuie... Ştiu că e neobişnuit pentru o conferinţă de presă, dar trebuie să comentez un lucru. Aţi spus, la Munchen, că acum avem o lume post-Vest. Eu nu cred că, atunci când spunem "Vest", ne referim la geografie. În Cairo, în Piaţa Tahrir, oamenii s-au luptat pentru valorile occidentale. E vorba despre drepturile omului şi de alte valori, nu despre geografie. Am o anumită senzaţie de disconfort când aud despre post-Vest”, a spus șeful diplomației germane.

Serghei Lavrov a răspuns criticilor lui Sigmar Gabriel.

„Vedeţi, avem deja o dezbatere. Nu, nu m-am referit la Vest în sens geografic, ci istoric. „Vestul" e o noţiune foarte înşelătoare azi. Referitor la ceea ce s-a întâmplat în Egipt, poate că oamenii au manifestat pentru valori occidentale, dar, după cum ştiţi, Frăţia Musulmană e acum la putere”, a subliniat ministrul de Externe rus.

La finalul conferinţei de presă, a mai fost un moment interesant. O jurnalistă rusă l-a întrebat pe Sigmar Gabriel despre acuzaţiile că Rusia ar încerca să se amestece în alegerile din Germania.

„Sigmar Gabriel: La ce vă referiţi când spuneţi "partea germană"?

Jurnalista: La presa germană.

Sigmar Gabriel: În primul rând, presa germană e răspunzătoare pentru ceea ce face presa germană. Guvernul federal nu lansează asemenea acuzaţii.

Serghei Lavrov: Eu cred că aşa e cel mai bine”.

Atât şeful Serviciului Intern de Informaţii din Germania, cât şi cel al Serviciului de Informaţii Externe au avertizat, în trecut, că Rusia ar putea încerca să intervină în alegerile din luna septembrie din Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri