Pericolele de la Marea Neagră. Avertismentul șefului de Stat Major, Nicolae Ciucă

Data actualizării: Data publicării:
nicolae ciuca

Rusia îşi întăreşte prezenţa militară în regiunea Mării Negre. Este semnalul de alarmă tras de şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, la reuniunea Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti. Înarmarea Federaţiei Ruse ar trebui să sporească atenţia statelor aliate din zonă, a spus generalul Ciucă, într-o dezbatere privind securitatea în zona Mării Negre.

Ruşii îşi sporesc prezenţa navală în Marea Neagră. Avem deja şase submarine noi în această regiune. Două dintre ele operează în Marea Mediterană lovind ţinte din Siria. Nu numai România, ci toate ţările din regiune trebuie să fie atente la dezvoltarea capabilităţilor maritime”, a spus Nicolae Ciucă.

Dincolo de acțiunile Rusiei, el a adăugat elementelor care deteriorează situația de securitate la Marea Neagră criza din Ucraina, dar și amenințările transnaționale care rezultă din terorism și migrație, relatează Agerpres.

„În ultimele două decenii, regiunea Mării Negre s-a transformat și a oferit posibilități tuturor, din punct de vedere al logicii. (...) Situația rămâne complexă, dată fiind existența provocărilor, securitatea în regiune rămâne complicată, nu doar pentru țările din zonă, dar și pentru tot flancul din Est al NATO. În Marea Neagră am văzut recent fapte care confirmă că situația se deteriorează, am văzut acțiunile Rusiei, poziția sa militară, cât și criza din Ucraina, fără să uităm amenințările transnaționale rezultând din terorism și migrație. Vedem, de asemenea, rețelele criminale. Toate acestea accentuează presiunea din zonă. Suntem și noi îngrijorați în special de faptul crizei care continuă în Orientul Mijlociu, în Balcani, având o zonă de tranzit pentru cei care vor să ajungă în vestul Europei și astfel ne putem confrunta cu atentate. Toate acestea destabilizează regiunea și se pare că toți membrii NATO trebuie să rămână vigilenți”, a spus Nicolae Ciucă în Comisia pentru apărare și securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului.

Șeful Statului Major a reamintit că, la Varșovia, șefii de stat și de guverne au convenit să adopte un plan de măsuri pentru a asigura credibilitatea și apărarea Alianței Nord- Atlantice.

Și ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a declarat sâmbătă, la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, că după anexarea „ilegală” a Crimeei s-a observat o acumulare de forțe rusești și armament care a schimbat echilibrul de forțe care exista până atunci.

Potrivit oficialului, acumularea de forțe rusești la Marea Neagră nu țintește numai regiunea Mării Negre, ci și partea de Est, Mediterana și Orientul Mijlociu.

„După anexarea ilegală a Crimeei, am văzut într-adevăr o acumulare de forțe militare la Marea Neagră. După anexarea ilegală a Crimeiei am constatat o acumulare de armament și forțe rusești la Marea Neagră. La Marea Neagră exista un echilibru de forțe între Rusia, Turcia, România, Bulgaria și Ucraina, dar ce se întâmplă în momentul de față este dificil de înțeles pentru că exista un echilibru de forțe foarte bine stabilit și din punctul meu de vedere aceste acumulări nu țintesc doar regiunea Mării Negre. După evaluarea mea, se pare că această acumulare de forțe rusești este punctul de plecare pentru o prezență importantă în partea de Est, în Mediterana și în Orientul Mijlociu. Prin urmare când vorbim despre securitate ne gândim și la consecințele acestei acumulări de forțe în ce privește Estul, Marea Neagră și zona Mediteraneană, precum și Siria”, a spus Teodor Meleșcanu.

El a afirmat că România ar dori ca NATO să se implice mai mult în asigurarea securității în „statele riverane”. „De aceea suntem preocupați, de aceea am vrea ca NATO să se implice mai mult în asigurarea securității în statele riverane și sperăm că acest lucru se va întâmpla în plan viitor”, a susținut Meleșcanu, citat de Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri