Rusia vrea să îngheţe sau să reducă producţia de petrol

Data actualizării: Data publicării:
Conferinta anuala Vladimir Putin_kremlin (8)

Preşedintele Rusiei participă la Istanbul la congresul mondial al energiei şi s-a întâlnit cu omologul său turc, Recep Erdogan. Întâlnirea dintre cei doi lideri este a treia de la normalizarea relaţiilor, care au fost întrerupte în noimebrie anul trecut, după ce armata turcă a doborât un avion de luptă rusesc în spaţiul aerian de la graniţa cu Siria.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: „În situaţia actuală, noi credem că o îngheţare a producţiei de petrol sau chiar reduceri ale producţiei de petrol sunt mai mult ca sigur singurele decizii potrivite pentru a menţine stabilitatea în sectorul energetic global. Supraproducţia globală de resurse energetice va conduce inevitabil la scăderea preţurilor şi la salturi imprevizibile ale acestora. Iar acestea vor afecta eventual atât producătorii, cât şi consumatorii”.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „Acţiunea noastră cu privire la proiectul TurkStream, care îşi propune să transfere gazul natural pe care îl cumpărăm deja din conductele din Balcani, direct din Rusia prin Marea Neagră, continuă. Abordăm acest subiect în manieră pozitivă. Un alt domeniu important pentru noi este energia nucleară. Am semnat un acord cu Rusia pentru a construi o centrală nucleară în Akkuyu. De asemenea, am semnat o înţelegere cu Japonia pentru proiectul de centrală nucleară Sinop. Acum, analizăm proiectul pentru o a treia centrală nucleară”.

Miniştrii din unele dintre cele mai mari state producătoare de petrol s-au reunit în această săptămână în Turcia pentru a discuta soluţii pentru reducerea excesului de ofertă din ultimii doi ani, potrivit news.ro. 

Cu un preţ al petrolului Brent de circa 52 de dolari pe baril, mai puţin de jumătate din preţul înregistrat la jumătatea anului 2014, ţări producătoare din Arabia Saudită şi până în Rusia sunt supuse unor presiuni economice mari.

Luna trecută, la Alger, statele OPEC au anunţat că renunţă la producţia de petrol fără restricţii, ceea ce a contribuit la creşterea cotaţiilor.

„Nu este de neconceput ca preţul petrolului să ajungă la 60 de dolari pe baril până la sfârşitul acestui an”, a afirmat ministrul saudit al Energiei şi Industriei, Khalid Al-Falih, la Istanbul.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat luni că Rusia ar prefera îngheţarea producţiei la nivelul actual, în locul unei reduceri.

Rusia a produs în octombrie 11,2 milioane de barili de petrol pe zi, depăşind un nivel record post-sovietic de 11,1 milioane de barili pe zi atins în luna precedentă, potrivit datelor preliminare ale Ministerului Energiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri