Scuze naționale pentru victimele pedofililor. Ce a spus premierul australian în Parlament

Data publicării:
scott morrison premier australia

Premierul Australiei, Scott Morrison, a prezentat luni scuze naţionale în Parlament persoanelor abuzate sexual în copilărie. Sute de oameni s-au adunat la Canberra pentru a asculta discursul.

Discursul și scuzele oficiale vin după o anchetă care a durat cinci ani şi care a dezvăluit că mii de copii au avut de suferit din această cauză de-a lungul deceniilor. Majoritatea abuzurilor au fost comise de oamenii bisericii şi în instituţii care aveau copii în grijă, în şcoli sau la cluburi sportive.

„Astăzi, ca naţiune, ne recunoaştem eşecul de a asculta, de a crede, de a asigura justiţia. Ne cerem iertare copiilor pe care i-am dezamăgit, părinţilor a căror încredere am înşelat-o. Ne cerem iertare generaţiilor trecute şi prezente. Vom ţine un moment de reculegere în memoria victimelor care nu mai sunt printre noi, dintre care multe, din păcate, şi-au luat propria viaţă. Ca naţiune, le-am dezamăgit, le-am părăsit şi acest lucru va fi întodeauna o ruşine pentru noi”, a spus premierul Scott Morrison.

Peste 15.000 de victime ale abuzurilor sexuale

În 2012, după zece ani de dezvăluiri, guvernul australian a cedat în cele din urmă presiunilor şi a creat o comisie regală de anchetă pe tema reacțiilor instituțiilor la actele de pedofilie. Comisia a încheiat în 2017 redactarea unui raport. Între timp, fusese contactată de mai mult de 15.000 de persoane care au declarat că au fost victimele actelor pedofile acoperite de Biserica Catolică, orfelinate, cluburi sportive, şcoli sau organizaţii de tineret, timp de decenii, fără ca suspiciunile să conducă la anchete.

Peste 4.000 de instituţii, inclusiv multe entităţi catolice, au fost implicate în aceste mărturii făcute în timpul unor audieri publice sau cu uşile închise.

Denunţând aceste acte comise „în fiecare zi, săptămână după săptămână, lună după lună, an după an, deceniu după deceniu” în şcoli, biserici, grupuri de tineret, orfelinate, cluburi sportive, cămine, Morrison a enunţat o nouă atitudine naţională faţă de victime: „Noi vă credem”.

Parlamentarii s-au ridicat pentru a ţine un moment de tăcere la sfârşitul acestor scuze repetate, în timp ce multe victime au asistat la acest discurs în retransmisii organizate în toată ţara.

În afara Parlamentului la Canberra erau adunate rude ale victimelor decedate, purtând pancarte cu numele acestor copii, fraţi, surori, pentru care scuzele oficiale intervin prea târziu.

Statistici oribile descoperite în anchetă

În raportul său, comisia regală de anchetă a declarat că 7% dintre clericii catolici australieni au fost acuzaţi de abuzuri sexuale asupra copiilor între 1950 şi 2010 fără ca suspiciunile să conducă la investigaţii. Copiii care denunţau astfel de abuzuri nu au fost luaţi în seamă în cel mai bun caz, iar în cel mai rău pedepsiţi.
În unele dieceze, proporţia a ajuns la 15% din preoţi suspectaţi de pedofilie.  Ordinul Fraţilor Ospitalieri Sfântul Ioan al lui Dumnezeu are 40% dintre membrii săi implicaţi.

Câţiva înalţi responsabili ai bisericii australiene au fost de atunci judecaţi.

Australia intenţionează să plătească și daune victimelor, în valoare de până la 92.000 de euro (150.000 de dolari australieni) de persoană. Totuşi, guvernul australian încă nu a decis dacă va adopta recomandările anchetei la nivel naţional, mai ales recomandarea ca preoţii catolici să informeze autorităţile despre abuzurile de care află în timpul spovedaniilor.

Alte scuze prezentate de guvernul australian

Guvernul australian a mai prezentat în trecut scuze oficiale, în special aborigenilor sau zecilor de mii de mame, adesea singure, care au fost forţate între 1951 şi 1975 să-şi abandoneze copiii, plasaţi apoi spre adopţie.

Unele asociaţii cer tot mai insistent să se prezinte scuze și pentru tratamentul rezervat de mult timp în armată homosexualilor, bisexualilor şi transsexualilor.

Pentru mulţi australieni rămân multe întrebări legate de ce anume a permis actele pedofile şi ascunderea lor.

Iar pentru unele victime, acest act de căinţă este insuficient din partea unui guvern ce ar trebui să pună capăt subvenţiilor acordate instituţiilor vinovate, să accelereze procedurile penale pentru aceste infracţiuni sau să deschidă o anchetă asupra actelor din interiorul armatei.

(surse: Digi24, Agerpres, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri