126 de milioane de americani, expuși manipulării rusești pe Facebook

Data publicării:
Facebook's Influence In Consumer Consumption Of News Growing
Foto: Guliver/Getty Images

Facebook a anunţat că 126 de milioane de americani au văzut cele 80.000 de postări publicate de agenţi ruşi în ultimii doi ani.

Facebook's Influence In Consumer Consumption Of News Growing
Foto: Guliver/Getty Images

Cele mai multe au fost mesaje sociale şi politice menite să divizeze. Serviciile secrete americane susţin că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat o adevărată campanie pe reţelele de socializare, pentru a-i influenţa pe americani să-l aleagă Donald Trump.

Adevăratul lui scop ar fi subminarea sistemul liberal-democratic occidental. Moscova a negat orice amestec.

Directorii Facebook, Twitter și Google vor fi audiaţi, săptămâna aceasta, în trei comisii ale Congresului american care anchetează posibila ingerință rusă în alegerile de anul trecut.

Aceasta, în condițiile în care și reprezentanții Google au recunoscut luni, pentru prima oară în mod oficial, că au găsit conținuturi de același gen.

„Am găsit probe ale unor tentative de deturnare a platformelor noastre în timpul alegerilor americane din 2016 prin actori legați de Internet Research Agency în Rusia”, a scris Google, care se referă la o „activitate limitată” pe motorul de căutare și platforma sa video YouTube.

Conform YouTube, Google a identificat 18 canale (suspendate de atunci de companie) „legate într-adevăr” de campanie și care publicaseră în jur de 1.100 de filmulețe în limba engleză ce păreau să aibă un conținut politic. Ele au cumulat 309.000 de vizualizări în SUA în cele 18 luni care au precedat alegerile.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Twitter a identificat la rândul său 36.746 conturi (adică 0,012% din numărul total de conturi Twitter) legate aparent de un cont rusesc și care „au generat în mod automat conținuturi legate de alegeri" în cele trei luni care au precedat scrutinul.

Aceste conturi au difuzat în jur de 1,4 milioane de mesaje Twitter legate de alegeri, care au produs 288 de milioane de interacțiuni pe rețea.

Moscova a dezmințit de mai multe orice amestec în campania electorală americană.

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri